Komende evenementen

Nieuwsbronnen over Griekenland

21 januari 2015 – Waar kan men meer nieuws over Griekenland vinden dan in de doorsnee media ? Er is natuurlijk het taalprobleem. Gelukkig zijn er toch een aantal interessante bronnen in het Engels en het Frans die we hieronder weergeven.
Maar we beginnen met een buitenkansje: :

 

reilen en zeilen in Griekenland
http://btersago.com/blog/
berichtgeving in het Nederlands door Bruno Tersago, een Vlaming die in Griekenland leeft en werkt, de taal kent, en er met grote sociale empathie de ontwikkelingen opvolgt, er af en toe over bericht op de VRT (Vlaamse Radio en Televisie) en haast dagelijks op zijn blog.

 

Dan zijn er een aantal – meest Engelstalige – sites met berichtgeving over Griekenland:

 

greekreporterhttp://greece.greekreporter.com Een Engelstalige site met algemeen nieuws over Griekenland, bedoeld voor de Griekse diaspora. Dicht bij de actualiteit, maar niet speciaal kritisch.
Okea
http://www.okeanews.fr
Een zeer interessante Franse site, met als expliciete bedoeling nieuws over Griekenland te brengen dat meestal in de grote media ontbreekt.
ThePressProject
http://www.thepressproject.net
“Greek news for a global audience”, zegt de banner. Een veelheid aan standpunten en soms dieper gravende analyses.
greek independent news
http://greekindependentnews.net/
Greek independent news brengt artikels van een hele reeks medewerkers, in diverse talen (Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans), met de focus op de crisis in de Griekse samenleving.
Keep talking Greece
http://www.keeptalkinggreece.com
Keep talking Greece heeft als bedoeling de ervaringen van Grieken die de crisis aan den lijve ondervinden kenbaar te maken aan de buitenwereld.

 

Last but not least enkele “partizane” sites, met een uitgesproken links uitgangspunt, al dan niet verbonden met een politieke organisatie:

 

De internationale site (Engels) van Syriza, de ‘Coalitie van Radicaal Links’

greekleftreview
https://greekleftreview.wordpress.com
Een pluralistisch forum voor radicaal links. “The aim of this website is to state loud and clear that there is an alternative to the catastrophic measures of neoliberal capitalism. A pluralistic and rich analysis of the crisis and the appropriate political and social response has been developing in Greece but has not been heard much outside the country. We will try to disseminate to Europe and the world the views of the Greek radical left movement. “
Syriza
http://www.syriza.gr/page/international.html
De internationale site (Engels) van Syriza, de ‘Coalitie van Radicaal Links’
Varoufakisblog
http://yanisvaroufakis.eu/
De blog van Syriza-minister van Financiën  Yanis Varoufakis, de man die het voor Griekenland moet opnemen in de Eurogroep, de Europese Raad, het IMF… 
Analyzegreece
http://analyzegreece.gr
AnalyzeGreece! is een samenwerking van Enthemata, de zondagsbijlage van de bij Syriza aanleunende krant Avgi , en Red Notebook, een linkse Griekse (en griekstalige) website. Zoals de site zelf aangeeft: “Analyze Greece! provides a link between Greek social movements and the people of the world.
KKE
http://inter.kke.gr/en/
De KKE, de communistische partij van Griekenland, met een roemrucht verleden in de strijd tegen de dictatuur van Metaxas, Mussolini, het nazisme, de kolonels, maar berucht voor zijn sektarische politieke opstelling. Vaak zeer lange verklaringen en analyses, in heel wat talen.

 

Wie andere interessante sites over Griekenland kent mag ze ons gerust melden.

 

Reacties plaatsen niet mogelijk