Komende evenementen

Ook Nederland wil Europees coronageld

26 augustus 2020 – Nederland heeft recht op 6,5 miljard euro giften uit het Europees coronaherstelfonds. Volgens een bericht in het FD zou Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) bereid zijn daartoe de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen. Ook Nederland moet immers economische hervormingen doorvoeren om recht te hebben op de coronagelden… De Europese Commissie vindt dat Nederlandse burgers door zware hypotheken te hoge financiële schulden dragen, wat een risicofactor vormt voor de economische stabiliteit.
Uit de rest van het artikel in het FD blijkt echter dat Hoekstra vooral zelf voorstander is van het verder aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. In de laatste Europese aanbevelingen is van de hypotheekrenteaftrek immers geen sprake meer. Ook de VVD zit niet te wachten op nieuwe maatregelen, want in maart volgend jaar zijn er verkiezingen. De kiezer zit niet te wachten op per saldo zwaardere hypotheeklasten.
De meer recente eisen van de Europese Commissie liggen als per toeval volledig in de lijn van wat het kabinet sowieso al van plan was, aldus nog het FD: hervorming van de arbeidsmarkt (de adviezen van de commissie-Borstlap: minder en beter flexwerk, versoepeling ontslagrecht), energietransitie (het Wopke-Wiebesfonds), en inperken van de ‘agressieve fiscale planning’. Wat dat laatste betreft zal Italië vast een oogje in het zeil houden, maar de 6,5 miljard lijken binnen. De Nederlandse aanvraag moet in april volgend jaar binnen zijn. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk