Komende evenementen

Oost, West, wie faket best?

 

18 juni 2024 – In de verkiezingsperiode had de EU alle zeilen bijgezet om “desinformatie-actoren van binnen en buiten de EU” te onderscheppen, want ze “proberen de integriteit van het verkiezingsproces en het vertrouwen in democratische processen te ondermijnen en zaaien verdeeldheid en polarisatie in onze samenlevingen.” De EU weet zeer goed in welke richting te kijken: naar het oosten, naar Rusland en China, maar toch vooral naar Rusland. Reeds in 2015 werd daarom een werkgroep opgericht “ter bestrijding van desinformatie-campagnes die uit Rusland afkomstig zijn”. Dat het gevaar uit het oosten komt is al duidelijk in de naam van de werkgroep: de East StratCom taskforce. Een van zijn realisaties is de website EUvsDiSiNFO waar de Europese burger omstandig gewaarschuwd wordt voor al het reëel of vermeend fake news waar het Kremlin achter zit.

Niet alleen de Europese verkiezingen, maar ook het Covid virus betekende een periode waarin desinformatie-actoren uit het oosten actief konden zijn. “Buitenlandse actoren en bepaalde derde landen, met name Rusland en China, hebben rond COVID-19 gerichte beïnvloedings- en desinformatiecampagnes gevoerd in de EU, in haar buurlanden en wereldwijd, met als doel het democratische debat te ondermijnen en polarisatie in de samenleving te versterken, en hun eigen imago in de context van COVID-19 te verbeteren”, liet de Europese Commissie in 2020 weten.  Het duurde echter tot 2024 tot het gerenommeerd persagentschap Reuters er achter kwam dat fake news ook uit het Westen kan komen, en zelfs dodelijke gevolgen op grote schaal kan hebben .

Inderdaad, Reuters  openbaarde enkele dagen geleden dat het Pentagon, het Amerikaans ministerie van defensie dus, tijdens de corona-periode een grote desinformatie-campagne opzette om het imago van China te beschadigen. De Volksrepubliek dreigde volgens de VS-militairen teveel invloed te krijgen door leveringen van het goedkope Chinese coronavaccin Sinovac aan diverse landen in Azië. Meer bepaald de Filippijnen werden in 2020 – 2021 bewerkt met fake berichten, zogezegd uitgaande van Filippijnen, die de kwaliteit van Sinovac naar beneden haalden. De teneur was vaak dat het virus uit China kwam, en dat vaccins uit China dus onbetrouwbaar waren. Om de moslimbevolking van de Filippijnen extra te intimideren, werd vermeld dat de vaccins gelatine bevatten afkomstig van varkens. De fake nieuws-campagne startte onder president Trump, maar werd ook onder Biden voortgezet’s tot in de lente van 2021, niettegenstaande zijn administratie gewaarschuwd was dat het om een geval van psychologische oorlogsvoering ging uitgaande van het Pentagon.

Corona-doden per 100.000 inwoners, voorjaar 2020

De bevolking overtuigen om zich te laten vaccineren was op de Filippijnen al moeilijk gebleken. De regering had gerekend op 70 miljoen gevaccineerden op de 114 miljoen bewoners, maar medio 2021 waren het er slechts 2,1 miljoen. Het sterftecijfer was er het hoogst van de regio. Ramingen van het aantal doden dat de Pentagon-campagne veroorzaakte op de Filippijnen ontbreken.

Opvallend in dit verhaal is dat de geheime operatie niet door de CIA gevoerd werd, maar door een kleine ploeg binnen het leger. ’Hybride oorlogsvoering’ is voor het Pentagon al evenmin als voor het Kremlin verboden terrein. Met de Europese fake news radars alleen naar het oosten gewend zal dat vanuit het Westen natuurlijk nooit gedetecteerd worden. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Oost, West, wie faket best?”

  1. De leugen gaat met de lift de waarheid langs de trap en dat weten de manipulatoren en zeker als het om een machtsspel gaat, dan zijn mensenlevens waardeloos. Het is helaas van alle tijden. Toch knap dat het nu wordt onthuld !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *