Komende evenementen

Syriza: panta rhei …

 

19 september 2023 – Panta rhei, ‘alles vloeit’, een inzicht dat aan de oud-Griekse wijsgeer Heraklitos wordt toegeschreven, maar ook vandaag, 2500 jaar later, en wel in Griekenland zelf, een spectaculaire illustratie blijkt te vinden in de evolutie van de ‘radicaal-linkse’ partij Syriza. U herinnert zich Syrizavoorzitter Alexis Tsipras, premier van Griekenland van 2015 tot 2019, onder wiens leiding de neoliberale diktaten van de Europese ‘trojka’ geslikt werden. ‘Radicaal’ was in ieder geval de verloochening van het programma waarmee Syriza en Tsipras aan de macht kwamen om uitvoerder te worden van de meest hardvochtige asociale politiek die de Europese Unie ooit aan een lidstaat oplegde. Vanaf 2019 werd Tsipras als premier opgevolgd door Mitsotakis, een figuur die veel aan de Nederlandse Rutte doet denken.

Na de nieuwe verkiezingsnederlaag van Syriza in juni van dit jaar, waardoor Mitsotakis zichzelf kon opvolgen, gaf Tsipras er de brui aan en werd er gezocht naar een nieuwe voorzitter. Verleden zondag (17 september) was de eerste ronde van deze interne verkiezingen. Van de vijf kandidaten haalde geen de absolute meerderheid, zodat een tweede ronde volgt tussen de twee best geplaatsten op 24 september.

De winnaar van de eerste ronde (46% van de ca. 150.000 stemmen) was een nieuwkomer, Stefanos Kasselakis, die het volgende zondag opneemt tegen Effie Achtsioglou (36%), gewezen minister onder Tsipras. Er wordt vanuit gegaan dat Kasselakis het zondag haalt. Schrik niet als u hoort wie deze man is.

Kasselakis is Griek van geboorte, maar bracht een groot deel van zijn 35-jarig bestaan door in de Verenigde Staten waar hij zijn graad in de economie behaalde. Als student nam hij deel aan de verkiezingskampanje van Obama (2008) in de ploeg van Joe Biden. Daarna werkte hij in het Risk Management Department van de investeringsbank Goldman Sachs. In 2015 richt hij het bedrijf voor maritiem transport Swift bulk op (welke geslaagde Griek wordt geen reder?). Geen wonder dat zijn verkiezingskampanje voor het voorzitterschap het vooral had over de ‘ondernemersgeest’ en ‘openingen zoeken voor bredere allianties’.

Dat bijna de helft van de Syrizakiezers het voor deze ‘entrepreneur’ opnam heeft enerzijds te maken met de evolutie van de partij zelf en anderzijds met de afkeer voor Mitsotakis. De kans om hem bij de volgende parlementsverkiezingen (in 2027?) uit het zadel te wippen zou vergroten door een figuur als Kasselakis naar voren te schuiven.(Als hij daarin zou slagen zou niet zozeer Heraklitos’ Panta rhei van toepassing zijn, maar eerder ‘alles veranderen opdat alles hetzelfde blijft) Het succes van Kasselakis heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat van de bijna 150.000 kiezers er 37.000 waren die recent voor de gelegenheid partijlid geworden waren … (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *