Facebook

Het Europees Defensieagentschap, parel aan de kroon van de Nobelvredesprijs 2012

Op 29 november had in Brussel de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA) plaats. Betaald met belastinggeld van de Europese burger, en gepatroneerd door de Europese instellingen, maar haast uitsluitend toegankelijk voor vertegenwoordigers van de wapenlobby, ministeries van defensie en het EU militair establishment. (Vredesactie kon een gecensureerde uitnodigingslijst vastkrijgen.) Op de foto’s  hieronder ziet u hoe burgers die ook hun zeg willen hebben over het Europees defensiebeleid behandeld werden …

 

 

(Foto Vredesactie)

‘De wapenindustrie wordt met open armen ontvangen vandaag, terwijl de deur dicht blijft voor burgers. Over wiens veiligheid gaat het hier eigenlijk?, vroeg één van de actievoerders zich af. [Meer foto’s hier]

Maar de geheimdoenerij is niet verwonderlijk als men weet dat achter de gesloten deuren zeer controversiële plannen bediscussieerd werden. Het motto van de conferentie, “From Unmanned to Autonomous Systems: trends, challenges and opportunities”   (“Van onbemande naar autonome systemen: trends, uitdagingen en kansen“)  verwijst naar de nieuwe hype in de killer-industrie: killer robots, die gedreven met artificiële intelligentie een ‘target’ uit de weg ruimen. Hierover schrijft Vredesactie in een persbericht:

De afwezigheid van vertegenwoordigers van het middenveld of de academische wereld op de EDA conferentie vandaag valt extra op gezien de maatschappelijke controverse rond het onderwerp van dit jaar: autonome systemen. Een groep van 177 Europese wetenschappers uit 17 landen publiceerde gisteren een open brief uit protest tegen Europese subsidies voor militair onderzoek en de focus op autonome wapens of killer robots. Het Europees Parlement, wetenschappers, talloze middenveldorganisaties en verschillende overheden pleiten binnen de VN voor een verbod op killer robots. Enkele landen (met een stevige wapenindustrie) liggen dwars voor zo’n verbod en ondermijnen de onderhandeling door steeds meer autonome wapentechnologie te ontwikkelen. De EU lijkt zich nu bij de dwarsliggers te voegen.

Alle deelnemers (een honderdtal) aan de conferentie zijn ervan overtuigd dat Europa killer robots zal ontwikkelen. Dat bleek na een vraag van een EUObserver-journalist. Een van de sprekers maakte de vergelijking met kernwapens: je moet ze hebben, het bezit ervan alleen al schrikt de tegenstander af, ook al gebruik je ze niet. Maar deze vergelijking is puur rationeel gezien totaal fout. Killer robots verlagen de drempel om geweld te gebruiken omdat er geen “eigen jongens” mee geslachtofferd worden; de body bags waren een belangrijke reden waarom de Amerikanen de Vietnamoorlog uiteindelijk moesten beëindigden.

Het (betalend) artikel van EUObserver bevestigt de totale afwezigheid van middenveldorganisaties op de conferentie, en vermeldt de leugenachtige bewering van de ‘patrones’ van de bijeenkomst, Federica Mogherini. De ‘Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie’  zei in haar openingsspeech dat men maar moest rondkijken om “mensen te zien in uniform, in burger, ambtenaren van de Europese instellingen en van de lidstaten, vertegenwoordigers van de Europese defensieindustrie en van de civiele maatschappij”.  Zou deze Italiaanse sociaaldemocrate misschien een grapje hebben willen maken en bedoelde ze met ‘civiele maatschappij’ de mensen die buiten gekneveld en door politiehonden bedreigd werden? Voorzitter Domecq van EDA dacht van zijn kant wel dat men de instemming van de burgers moet hebben, want “veiligheid kunnen we niet bieden met instrumenten die de burgers niet willen.” Men moet ongetwijfeld zwaar overbetaald zijn om zoveel hypocrisie  te willen verkopen!

 

Hits: 7

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: