Komende evenementen

Applaus(-je) voor de Europese Commissie die haar anti-Palestijnse beslissing intrekt

5 juli 2022 ā€“ De Europese Commissie besliste in mei 2021 haar financiĆ«le steun aan twee Palestijnse organisaties stop te zetten. Het betreft het Palestijns Centrum voor de Mensenrechten PCHR, en de NGO Al-Haq, opgericht in 1979. Beide organisaties laten zich in met het respect door de IsraĆ«lische staat – of beter gezegd het totale gebrek daaraan – voor de mensenrechten in de door IsraĆ«l bezette Palestijnse gebieden. Op grond van geheime documenten gericht aan de EU beschuldigde de IsraĆ«lische regering de beide organisaties van terroristische betrokkenheid, waarop Brussel de financiĆ«le steun introk. De Brusselse bureaucratie was daarbij blijkbaar internationaal de enige die geloof hechtte aan de IsraĆ«lische bewering. Zelfs bij diverse Europese regeringen (Ierland, Nederland, Noorwegen) klonk er gemor over dit al te manifest geloof in de IsraĆ«lische standpunten. De Nederlandse buitenlandminister Hoekstra bracht in mei een bezoek aan IsraĆ«l, en bezocht daarbij ook het ā€˜terroristischeā€™ Al-Haq, tot ergernis van de IsraĆ«lische autoriteiten.

Op 28 juni 2022 trok de Europese Commissie haar financierings-stop terug in. Ingedekt als een ā€˜fraude onderzoekā€˜ door de Europese anti-fraudienst OLAF Ā werden geen ā€˜onregelmatighedenā€™ vastgesteld. De timing van dit mea culpa is echter nogal verdacht. Al-Haq had een zaak ingespannen tegen het financieringsverbod bij de Brusselse Rechtbank van Eerste Aanleg, die op 4 juli een uitspraak zou doen. De Europese Commissie is dus net op tijd om niet door een Belgische rechtbank tegengesproken te worden. De direct betrokken Europese commissaris, de Hongaar OlivĆ©r VĆ”rhelyi bevoegd voor nabuurschap en uitbreiding, wordt trouwens beschouwd als een uitgesproken spreekbuis van de IsraĆ«lische lobby in de Commissie, o.a. bij de trieste ‘schoolboekenaffaire‘.

Ons applausje voor de Commissie die op haar beslissing terugkomt is dus uiterst discreet, twee tikjes Ā van de twee wijsvinger op elkaar. De belangrijke les is echter dat blijvende druk en protesten vanuit mensenrechtenorganisaties en politieke bewegingen tegen de medeplichtigheid van de EU met het IsraĆ«lisch apartheidsregime belangrijk blijven, want mediastilte is een belangrijke bondgenoot van veel onrecht. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *