Facebook

3 days ago

Ander Europa

Retweeted Erik Wesselius (@erikwesselius):

»Italy’s organic crisis won’t be resolved until its underlying cause is grappled with: the fundamental incompatibility between Italy’s political economy and the single currency.« t.co/KPG0cNaa2n
... See MoreSee Less

View on Facebook

Berlijn: 10.000 demonstranten solidair met de Grieken

22 juni 2015

Persbericht Europa.Anders.Machen, 20 Juni 2015

vertaling: Globalinfo

 

Onder het motto “Europa.Anders.Machen” demonstreren vandaag 10.000 mensen in Berlijn tegen het bezuinigingsprogramma voor Griekenland en de afsluiting van de EU voor vluchtelingen. De demonstranten richten zich daarmee ook tegen de pogingen van media en politici om de mensen in Europa tegen elkaar op te zetten.

Tot de demonstratie is opgeroepen door een breed bondgenootschap, gedragen door Attac, delen van de vakbeweging, sociale bewegingen, organisaties van jongeren en studenten, de partij Die Linke, het Blockupy-verbond, organisaties van en voor vluchtelingen, en antiracistische en andere linkse groepen. Vandaag, 20 juni, is het internationale dag van de Vluchteling en tegelijkertijd is het de begindag van de door het Wereld Sociaal Forum uitgeroepen week voor Solidariteit met Griekenland. Ook in Rome, Parijs, Londen en Brussel gaan vandaag tienduizenden mensen de straat op voor een solidair Europa

Hannah Eberle, woordvoerster van het demonstratieblok “We Are The Crisis”: “Wij zijn vandaag de straat op gegaan samen met ge-illegaliseerden, precaire werkers, stakers, crisismigranten, ontruimde huurders en ‘indignados’. En dat zullen wij steeds weer doen. Er zijn in Europa alternatieven voor bezuinigingen, afsluiting, armoede, concurrentie en burn-out. Deze alternatieven worden in heel Europa op straat geëist. Of het nu in Frankfurt is met Blockupy, of bij het verzet tegen huurdersontruimingen, tegen uitzettingen en tegen Hartz-IV-sancties (uitkeringsstrijd, vert.) – er is verzet en beweging.”

“Wij kunnen niet verdragen dat er aan de buitengrenzen van Europa elk jaar duizenden vluchtende mensen omkomen. Wij staan voor een Europa waar iedereen welkom is, waar bescherming geboden wordt en waarin het mogelijk is zich vrij te bewegen. Recht op verblijf voor allen – en meteen!” verklaarde Jennifer Werthwein van de jongeren van de Grünen. “De EU moet de dodelijke afsluiting van haar grenzen onmiddellijk beëindigen en de oorzaken van de vlucht aanpakken. Daarom richten wij ons vandaag ook aan de Duitse regering, want die draagt ook bij aan de economische en ecologische verwoesting, die het neoliberale economische beleid in de landen in het Zuiden aanricht”.

De groeiende armoede in Griekenland moet eindelijk een halt toegeroepen worden. De zogenaamde bezuinigingsprogramma’s hebben in de crisis geleid tot verscherpte recessie en miljoenen mensen in de armoede gedreven. Ook in Duitsland is er een toenemende en grote solidariteit met de mensen in Griekenland” verklaarde Roland Süß van Attac-Duitsland.

Op de manifestatie bij de demonstratie spraken onder andere de theaterregisseur Nicolas Stemann, de uitgever van weekblad Freitag Jakob Augstein en de Griekse minister van sociale zaken Theano Fotiou. Voorafgaande aan de demonstratie had een lange reeks mensen uit de culturele wereld, parlementsleden, organisaties van jongeren en studerenden en een breed verbond van linkse organisaties opgeroepen om aan de demonstratie deel te nemen.

“Om de winstbelangen van grote bedrijven en het handjevol rijken te beschermen, klampen de elites van Europa zich met alle kracht vast aan de mislukte neoliberale logica van de bezuinigingen”, stelde Malte Fiedler van (de jongerenafdeling van Links) Solid vast. “Er wordt naar zondebokken gezocht, om de aandacht af te leiden van de echte problemen. Ook daarom roepen wij op om te stoppen met die denigrerende zondenbokkenretoriek. De hetze van vooral Bild Zeitung tegen Grieken stimuleert racisme en haat, schept beelden die niet kloppen en vergroot de kloven tussen mensen.”

De demonstratie begon met 6000 deelnemers op het Oranienplatz in Berlijn-Kreuzberg en ging langs het hoofdkantoor van de Bildzeitung en de Brandenburger Tor, waar 10.000 mensen bijeenkwamen voor een manifestatie met concert onder het motto: “Vluchtelingen Welkom!”. Dit laatste werd door antiracistische organisaties, het verbond voor recht op verblijf (Bleiberechtsbündnis) en de partij Die Linke georganiseerd.

Voor meer informatie: www.europa-anders-machen.net

Reacties plaatsen niet mogelijk