Recente reacties

 

reactie op Zweden en Finland bij de NATO …  (12/5/22)

meerdere reacties op Europees links en de oorlog in Oekraïne

meerdere reacties op Steunt de Belgische vredesbeweging Poetin?

diverse reacties op Europa en de oorlog in Oekraïne – kort nieuws (3) en (4)  (16/3/22)

2 reacties op De vredesbeweging, het andere slachtoffer van Poetin (11/3/22)

2 reacties op EU en Oekraïne: goed bezig? (1/3/22)

2 reacties op De constructie van het eigen gelijk in oorlogstijd (26/2/22)

1 reactie op Europese Commissie: leve de competitieve oorlogsindustrie!  (16/2/22)

2 reacties op Gevaarlijke gasgeur rond Oekraïne (11/2/22)

Evenementen

Dag van de mensenrechten?

10 december 2021 – De tiende december is de ‘dag van de mensenrechten’. Op die dag werd in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Het is wel heel cynisch dat uitgerekend vandaag bekend werd dat Wikileaks-klokkenluider Julian Assange dan toch aan de Verenigde Staten mag uitgeleverd worden, zoals de BBC net bekendmaakte. Een klein jaar geleden besliste een Brits rechter nog het tegendeel, maar de VS won de zaak in beroep, en krijgt haar prooi dus binnenkort in handen. De vele bezwarende bewijzen van US-misdaden die door Wikileaks gedocumenteerd werden waren veel bruggen te ver voor Washington; ook Joe Biden sprak over de klokkenluider als een ‘hi-tech terrorist’.

En de Europese Unie? Haar Commissie liet de dag van de mensenrechten niet ongemerkt voorbijgaan, en kondigde gisteren voor de periode 2021-2027 het programma Global Europe Human Rights and Democracy aan, ter waarde van niet minder dan 1,5 miljard € ! Uit de verklaring van de ‘buitenlandcommissaris’ van de EU, de Spaanse socialist Josep Borrell, zou men misschien kunnen afleiden dat de EU met een klein beetje van dat geld iets zal doen voor Assange: “

“Moedige mensen van allerlei slag vechten dagelijks voor de burgerlijke vrijheden, voor onafhankelijke media en ter bescherming van democratische instellingen, vaak met grote persoonlijke risico’s.”

Daar is echter niets van aan, en alles laat voorzien dat de Europese Commissie met die anderhalf miljard een potje geschapen heeft om propaganda te voeren over de hoge waarden van de Unie, en ondertussen spin doctors te betalen die het criminele optreden van Frontex ter bescherming van het Fort Europa als een humanitaire daad (‘tegen de mensensmokkelaars’) voorstellen.

Is dat niet te negatief over de EU?  Maar heb je ooit gehoord dat de EU optrad tegen het ter beschikking stellen van de CIA van Poolse folterkamers? Dat is nochtans een van de ergste inbreuken tegen de mensenrechten en de rechtstaat! Maar in dat geval niet op instigatie van Poetin of Loekasjenko. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Dag van de mensenrechten?”

  1. Knap verwoord Herman . Inderdaad Mensenrechten wie herinnert zich nog Guantánamo bay ?
    Hierbij de trailer van een Film uitgekomen in de zalen in Sept 2021. Film die het dagboek verfilmt van de lotgevallen van een Mauritaniër in deze gevangenis (dagboek niet meer te verkrijgen in Ned)
    https://www.youtube.com/watch?v=tJLhNR77izs&t=82s te bekijken op YouTube

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *