Facebook

Dodelijke Unie

9 juli 2012

9 juli 2012 – Het weekblad Ependytis meldt, aldus euro|topics, dat het Griekse zelfmoordcijfer nog steeds stijgt. In de voorbije  maand juni zouden er in de Atheense voorsteden alleen al 350 pogingen geweest zijn, waarvan 50 slaagden. “Moeten de vertegenwoordigers van de trojka ook deze wanhoopsstatistieken  niet in rekening brengen, naast al hun netjes geordende tabellen en catalogen?”, zo vraagt het blad zich af.

Griekenland had tot voor de crisis een der  laagste zelfmoordcijfers ter wereld: 2,9 per 100.000 inwoners per jaar, tegenover 7,9 voor Nederland en 18,4 voor België, cijfers van de OESO voor 2004.

Begin april was er nog grote verontwaardiging in Athene, toen een bejaarde man zich op het Syntagmaplein van het leven beroofde. Hij liet een boodschap achter, zeggende dat hij liever in waardigheid stierf dan in vuilnisbakken te gaan wroeten. En ook geloofde hij dat “jongeren zonder toekomst op een dag de wapens zullen opnemen en de verraders van dit land ophangen op Syntagmaplein, zoals de Italianen deden met Mussolini in 1945.”  (hm)

Trojkaleden Poul Thomsen (IMF, rechts), Klaus Masuch (Europese Centrale Bank, midden) en Matthias Morse (Europese Commissie) na hun eerste contact met de nieuwe  premier Samaras op 5 juli

Reacties plaatsen niet mogelijk