Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

Een soevereine paradox

9 juli 2020 – Volgens Politico gaat de discussie in de EU over het ‘herstelfonds’ nu vooral over wie beslist: niet alleen over de bedragen waarmee wordt gestart, maar ook over wanneer welke bedragen voor welke landen worden vrijgegeven. De Commissie stelde voor dat de Commissie zou beslissen (verrassing!), en dat enkel een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten een beslissing zou kunnen tegenhouden. Het Duitse voorzitterschap stelt nu voor dat de Commissie voorstellen doet die met een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten moeten worden goedgekeurd.

Nederland eist echter dat gelden enkel kunnen worden vrijgegeven mits unaniem goedgekeurd door de lidstaten. Dus laten we zeggen Nederland zou een vetorecht hebben over elke euro die naar laten we zeggen Italië gaat. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar, maar wie het geld het meest nodig heeft staat wel in de zwakste positie.

In deze discussie schuilt een interessante paradox. Nederland is sterk eurosceptisch, maar in deze discussie schroomt het niet de soevereiniteit van een lidstaat zoals Italië stevig onder de voogdij te plaatsen van de EU, met name van het orgaan van de lidstaten de Europese Raad. (fs)

Hits: 50

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *