Facebook

Een zwarte dag voor een vredevol Europa

Gisteren, 7 juni, gaf de Europese Commissie meer details over het geplande EU-defensiefonds. Daarover legde Sabine Lösing, Europarlementslid voor Die Linke en woordvoerder voor vredespolitiek, de volgende verklaring af (Nederlandse vertaling door Ander Europa):

Met het EU-defensiefonds wordt een fatale weg ingeslagen. Tot nog toe was er op zijn minst de officiële consensus dat EU-begrotingsmiddelen niet voor militaire doeleinden mogen gebruikt worden. Met het defensiefonds wordt deze consensus definitief doorbroken.

En we hebben het niet over peanuts: het fonds zal in de volgende begrotingscyclus (2021-2027) met 38,5 miljard euro gespijsd worden. De Commissie kondigde zelfs aan al in 2019 te willen starten en tot 2020 hiervoor 2,59 miljard euro te willen vrijmaken, waarbij 590 miljoen euro uit de EU-begroting moet komen. Vanaf 2021 moet dan jaarlijks 5,5 miljard euro ter beschikking staan, een half miljard voor defensie-onderzoek en vijf miljard voor de aanschaf van militair materiaal. De EU-begroting zou 1,5 miljard euro bijdragen, de overige vier miljard komt van de lidstaten.

Dat betekent een echte dambreuk, waarmee slechts een eerste stap gezet wordt. Want als het voorbehoud voor financiering van militaire belangen komt te vervallen, dan mag men ervan uitgaan dat er binnen afzienbare tijd sprake is van een EU-defensiebudget van honderden miljarden. Tot groot genoegen natuurlijk van de militaire industrie, maar voor alle anderen die zich inzetten voor een vredevol en sociaal Europa is het een zwarte dag.

Contact
Sabine Lösing
Lid van het Europees Parlement
vice-voorzitter SEDE [Subcommissie veiligheid en defensie]

0032 2 28 45894
e-mail  sabine.loesing@ep.europa.eu
website  sabine-loesing.de

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: