Komende evenementen

Europees vluchtelingenbeleid: een oefening in hypocrisie

Zijn wij er ons voldoende van bewust dat de Europese Unie – dat genootschap van 28 West-Europese staten – op het gebied van vluchtelingen en asielzoekers een beleid aan het voeren is dat door de geschiedenis zal veroordeeld worden als inhumaan, wreedaardig, normloos en tegen het internationaal recht ? Gisteren veroordeelde Human Rights Watch dit beleid als “een oefening in hypocrisie”: misschien stuurt de EU zelf geen vluchtelingen terug naar Libië, waar hen mogelijks opsluiting,verkrachting,  verkoop als slaaf, foltering en zelfs de dood te wachten staat, maar die EU leidt wel Libische kustwachters op om de smerige klus voor “ons” te doen. In ieder geval heeft de Belgische staatssecretaris Francken reeds op eigen initiatief mensen  gerepatrieerd naar Soedan, na ‘identificatie’ in Brussel door agenten van het Soedanees regime waarvan de president gezocht wordt wegens genocide en oorlogsmisdaden. Ook de mensenrechtenverantwoordelijke van de Verenigde Naties noemde de EU-Libische samenwerking al inhumaan.

Op de EU en zijn leiders maakt het geen indruk, want ze gaan door met het sluiten van deportatieakkoorden. Momenteel is een deal met Ethiopië in de maak, ook al een land waar je beter niet in de klauwen van het regime valt. Een  tijd geleden werd er al een deal met Afghanistan opgedrongen …

Op deze manier versterken de hoogste politieke gezagdragers extreemrechts en zijn exploitatie van het vluchtelingenprobleem. Sommige van die gezagdragers moet men zelfs objectief tot extreemrechts rekenen. Europeaan, ken uw geschiedenis van de voorbije eeuw en laat het niet zo ver komen! (hm)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: