Komende evenementen

Griekenland: brandweerhelden door politie uiteengespoten

8 november 2021 – In Athene werden verleden vrijdag betogende leden van de vrijwillige brandweer door de politie hardhandig aangepakt en met het waterkanon en traangas uiteengedreven; één brandweerman werd ernstig verwond aan de hand.

Honderden brandweervrijwilligers waren aan het ministerie van civiele bescherming bijeengekomen op de vooravond van hun ontslag. De ‘vrijwilligers’ worden immers met tijdelijke contracten aangenomen in het brandseizoen; buiten dit seizoen kunnen ze een werkloosheidsvergoeding van 390 € per maand aanvragen. Dat is iets meer dan de helft van wat ze verdienden terwijl ze de dramatische bosbranden tijdens de zomer bestreden. Toen waren ze voor de overheid nog “helden”, maar net zoals de “helden” in de bestrijding van het coronavirus overal in Europa vertaalt heldendom zich niet in een deftige vergoeding… De demonstranten vroegen een betere verloning en de opname van het vrijwilligerskorps in de permanente brandweer, waar trouwens 4000 betrekkingen vacant zijn.

Ondertussen legde Premier Mitsotakis in Glasgow op de COP26-top wel uit dat de bosbranden in zijn land het gevolg zijn van de klimaatopwarming, maar hij had het natuurlijk niet over de rol van zijn eigen regering bij de ondermaatse maatregelen daartegen. Schuldige nalatigheid die ook al onder sociaaldemocratisch bewind van PASOK bedreven werd: Bruno Tersago wijst er in zijn blog op dat ‘socialist’ Simitis in 1998 de bosbrandweer afschafte… Dat zal het land misschien een paar millimeter dichter bij de Europese normen om tot de euro toe te treden gebracht hebben, maar de prijs daarvan ziet men nu in de tienduizenden hectaren verbrande aarde. Die ontboste gronden kunnen in het regenseizoen dan weer voor aardverschuivingen zorgen. Ook daar zouden goed uitgeruste brandweer en civiele bescherming wel eens nuttig kunnen zijn, maar dat zijn te  vérgaande overwegingen voor de simpelen van geest die zoveel Europese regeringen bevolken. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *