Facebook

Groene von der Leyen?

Het doorgaans progressieve magazine MO* plaatst vandaag een artikeltje dat me enigzins bevreemdt. Onder de titel “Kandidaat EU-commissievoorzitter steunt ambitieuzer klimaatdoel 2030” reproduceert MO* een bericht van IPS (Inter Press Service Vlaanderen) volgens hetwelk de kandidaat-commissievoorzitter von der Leyen (huidig Duits minister van Defensie, CDU) voorstander is van “een nuluitstoot in de EU tegen 2050”, een CO2-taks, en de oprichting van een “raad van wetenschappers”, die moet rapporteren over de vooruitgang van de EU-lidstaten in het halen van hun klimaatbeloften.

Niet dat ik eraan twijfel dat von der Leyen dit gezegd heeft. Om verkozen te raken door het Europees Parlement zou ze best de Groene fractie overtuigen, en die zijn op zijn minst sceptisch over haar intenties, zoals de MO*-redactie in een commentaar terecht opmerkt. Maar van waar dat ruggensteuntje voor vdL? De titel van het artikel spreekt van een ‘ambitieuzer klimaatdoel’, maar de reductie met 50% tegen 2030 die vdL aanhaalt is geringer dan de 55% die het Parlement vooropstelde.

Het IPS-artikel is gebaseerd op een bericht van  Climate Home News en ook dat lijkt me geen echte garantie voor betrouwbaarheid.  Op de site ervan vernemen we dat “Climate Home News is the trading name of Climate Change News Ltd, a UK company registered at 83b Ashley Gardens, London, United Kingdom, SW1P 1HG.” Onder de sponsors merken we op: Unilever, We Mean Business 1RTCC  2, Signify 3, Nordea  4, en zo nog een paar.

Is het zeer ver gezocht om te vermoeden dat minstens een deel van de bedrijfswereld de Duitse minister van Defensie wel ziet zitten als nieuwe Commissievoorzitter,  en er een steentje wil toe bijdragen om het groene verzet daartegen te counteren? Moeten progressieve media dan niet dubbel op hun hoede zijn met de artikels die ze overnemen? (H. Michiel)

 

Hits: 3

Voetnoten

  1. “We Mean Business is a global coalition of nonprofit organizations working with the world’s most influential businesses to take action on climate change.”
  2. “RTCC, although independent, is entirely funded by governments, international businesses, intergovernmental agencies, research institutes and donor organizations.” Onder de ‘partners’ zijn er regeringen (o.a. Frankrijk, België, USA)  en de Wereldbank.
  3. “Signify is the world leader in lighting for professionals, consumers and lighting for the Internet of Things.” Sales in 2018: 6,4 miljard €. 
  4. “Nordea is the largest financial services group in the Nordic region and one of the biggest banks in Europe”.

 

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: