Komende evenementen

Israël op Eurosong? Steeds meer protest!

16 januari 2024 – Zoals eerder gemeld beslisten de verantwoordelijken voor het Eurosongfestival dat er geen bezwaar was tegen de deelname van Israël aan de liedjeswedstrijd in het Zweedse Malmö in mei. “Het is een wedstrijd voor omroepen – niet voor regeringen – en de Israëlische publieke omroep neemt al vijftig jaar deel aan de wedstrijd”, zei de Europese Omroep Unie (EBU, verantwoordelijk voor het evenement) in december. De EBU ‘vergat’ daarbij dat ze in 2022 Rusland wel uitgesloten had van deelname omwille van de inval in Oekraïne. Die twee-maten-twee-gewichten-politiek valt echter steeds meer in het verkeerde keelgat, zeker nu blijkt dat de Israëlische regering een van de bloedigste oorlogen aan het voeren is tegen een weerloze bevolking.

Zo tekenden in Finland meer dan 1400 muzikanten en werknemers van de muziekindustrie een petitie tegen de deelname van Israël, en willen dat de Finse publieke omroep Yle zich terugtrekt uit het festival in het geval Israël meedoet. “Yle was bij de eersten om Rusland te bannen in 2022, we willen dat Yle op dezelfde actieve manier de mensenrechten verdedigt.” De Israëlische ambassadeur reageerde op de voorspelbare manier: “Een boycot van Israël verdedigen staat gelijk met het verdedigen van Hamas en een prijs toekennen aan het terrorisme.” Maar Israëlische deelname voorstellen als een louter cultureel gebeuren, los van de politieke overheid; wordt door de feiten tegengesproken. Volgens EUobserver bracht Kan, de Israëlische publieke omroep, bij de preselectieshow voor Eurovisie hulde aan de Israëlische soldaten, juryleden verschenen in militaire uniformen en er werden beelden van gemobiliseerde Israëlische troepen in de show vertoond.

In IJsland riep de vereniging van componisten en tekstschrijvers en de Eurosong-fanclub haar leden op om niet deel te nemen aan het festival, tenzij Israël ervan werd uitgesloten. De Ierse publieke omroep RTÉ kreeg honderden mails met het verzoek zich tegen de deelname van Israël uit te spreken.

In Noorwegen stapte bij de halve finale van de Eurosong-voorselectie een ‘rood’ lid van de Oslo-gemeenteraad het podium op met een oproep tot boycot van Israël (video), terwijl buiten een demonstratie aan de gang was van Action for Palestine. De Scandinavische winterkou is blijkbaar geen belemmering voor warme solidariteit met de Palestijnen. Maar ook Fatima-Zahra Hafdi, “la Zarra” die in 2023 Frankrijks inzending was voor Eurosong, pleit openlijk voor de boycot van Israël. En als zelfs een viering van het Belgisch voorzitterschap van de EU door artiesten te baat genomen wordt om de Europese Israël-politiek aan de kaak te stellen zouden politici moeten gaan inzien: we zijn een brug te ver gegaan in onze hypocrisie.

Maar zo ver is het niet, integendeel. Sabine Verheyen, Duits Europarlementslid voor de CDU en voorzitter van de parlementaire commissie voor cultuur, zei over de Israëlische deelname in een interview met EUobserver: “Volgens hun internationaal erkende recht op zelfverdediging houdt de staat Israël zich strikt aan het internationaal humanitair recht en respecteert het dit in hoge mate.” Dit is niet alleen de opinie van een lid van de rechtse CDU, maar ook de Duitse Grüne Niklas Nienaß die eveneens in de cultuurcommissie zit, verklaarde het eens te zijn met de EBU. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *