Komende evenementen

“Een kort vervelend intermezzo” bij de viering van het Belgisch voorzitterschap

8 januari 2023 – Belgi√ę heeft vanaf 1 januari het halfjaarlijks voorzitterschap van de Europese Unie, maar naast de traditionele hoempa-hoempa kreeg het¬† dit jaar onverwachts¬† toch een¬† iets betekenisvollere invulling, zelfs met deelname van (een deel van) de burgermaatschappij.¬† Neen, niet vrijdagavond in het Brusselse Bozar, waar achtereenvolgens premier De Croo en Commissievoorzitter von der Leyen¬† glunderend hun grote boodschap¬† kwamen brengen, en waar de traditionele verkrachting van Beethovens Negende plaatsvond.

Maar het is altijd met lede ogen dat de Vlaamse politici en hun N-VA “minister president” het federale Belgi√ę zien glori√ęren, want de internationale gemeenschap zou wel eens kunnen vergeten dat Belgi√ę recht gehouden wordt door de hardwerkende Vlaming, die opdraait voor het potvertier in Brussel en Walloni√ę.¬† Waarom zou die hardwerkende Vlaming dan nog eens in het weekend naar Brussel moeten om te feesten, wij doen het in een oer-Vlaamse stad als Mechelen, en zoals men weet, wat wij zelf doen doen we beter. Festiviteiten dus¬† op zaterdag ter gelegenheid van het Vlaams, excuseer, Belgisch voorzitterschap. En met Vlaamse artiesten, met schlagers van bij ons.

Het verliep iets anders. De Antwerpse schrijfster en dichteres Hind Eljadid werd ondersteld een haiku (gedichtvorm) van gewezen Europees ‘president’ Herman Van Rompuy voor te lezen, maar … ze bracht een solidariteitsboodschap met de Palestijnen,¬† en doorbrak een EU-taboe: “Medeplichtigheid aan genocide is geen feest waard”. Voor deze euveldaad bracht Eljadid zes uur door in een politiecel .¬† Vanuit de zaal werd duchtig gezwaaid met Palestijnse vlaggen en werd opgeroepen voor een staakt-het-vuren.¬† Het ‘feest’, live te volgen op de Vlaamse TV,¬† werd een tijd onderbroken. Mechels burgemeester Bart Somers kwam tussen met een oproep voor ‘het ‘recht op feestvieren’, maar de rustverstoring kwam niet alleen uit de zaal, maar opnieuw vanop het podium. Daar stond de brave zangeres (Eurosongfestival 2016) en VTM presentatrice¬† Laura Tesoro alstublieft ook met een Palestijnse vlag te zwaaien !¬† De hele ‘verstoring van het feest’ kreeg ook nog een positief woordje van Bart Peeters toen deze aan zijn optreden begon.

Een geslaagd begin van het Belgisch voorzitterschap¬† zou ik zeggen, al denkt niet iedereen daar zo over. “Na een kort, vervelend intermezzo werd het feest hernomen. Het heeft de feestvreugde niet kunnen temperen”, aldus Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Merkwaardige nationalisten, die N-VA-ers, onvoorwaardelijke steun aan een misdadig apartheidsregime, maar dat een natie wordt uitgemoord lijkt geen issue te zijn. (hm)

 


 

 

3 reacties op ““Een kort vervelend intermezzo” bij de viering van het Belgisch voorzitterschap”

  1. Bravo voor dit snijdend commentaar !

  2. Beste Herman,

    Volgens Marc Botenga e.a. gaat ons het Belgisch presidentschap van de EU (De Croo) ons geen plezier opleveren! https://left.eu/shower-of-cuts-social-democrats-liberals-right-greenlight-austerity-revival/

  3. Beste Henry,
    Volledig akkoord, zulk voorzitterschap streelt het ego van De Croo, maar voor ons valt daar niks van te verwachten. (al had ik veel deugd van het verloop van de ‘feestelijkheden’ in Mechelen ūüėČ
    Zeg Henry, uit jouw reacties leid ik af dat je goed op de hoogte bent van (o.a.) het Stabiliteitspact, soberheidspolitiek, economic governance enz. Waarom er niet over schrijven voor Ander Europa? Neem gerust contact op via het contactadres.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *