Facebook

1 day ago

Ander Europa

Blackrock - de geheimzinnige macht van een financieel concern youtu.be/w1mUV-SZMDw ... Lees meerSee Less

Bekijk op Facebook

Lang leven de lobby’s!

22 oktober 2020 – Op 1 oktober stuurden 29 ngo’s, waaronder verschillende afdelingen van Attac, de vakbondskoepel EPSU en Caritas France, een open brief naar de Europese Commissie met de dringende vraag eindelijk iets te doen aan het ‘draaideurenschandaal’ (‘revolving doors’). Daaronder wordt verstaan dat hooggeplaatste Europese ambtenaren overstappen naar de private sector om er met al hun kennis en inside information de belangen van privéfirma’s te gaan behartigen. De Europese Commissie hanteert daarbij zogezegd ‘strikte regels’, maar die beletten niet dat de lobbyingschandalen zich opstapelen; slechts in 0,62% van de gevallen wordt de overstap niet toegestaan.

Een van de meest bekende gevallen is dat van de voormalige voorzitter van de Commissie, Manuel Barroso, die in dienst ging van Goldman Sachs, de investeringsbank die nota bene de Griekse regering hielp bij het vervalsen van de overheidsfinanciën om toe te kunnen treden tot de euro. Maar er zijn veel Barroso’s! Ex- commissaris Neelie Kroes stelde zich ten dienste van Uber, Karel De Gucht bood zijn diensten aan bij ArcelorMittal, Proximus, CVC Capital Partners; Günther Oettinger zette zijn eigen consultancybureau op, enzovoort en zo verder.

De open brief van de 29 ngo’s heeft het over een nieuw zwaarwichtig geval, namelijk dat van Adam Farkas, gewezen directeur van de European Banking Authority EBA. De EBA moet toezicht houden op de banksector, maar meneer Farkas stapte over naar de AFME (Association for Financial Markets in Europe), een van de grote lobbygroepen van de banksector zelf.

Wie meer wil weten over deze schandalenrubriek kan terecht bij Corporate Europe Observatory (CEO), bij verre de beste onderzoeksgroep over lobbying in de Europese Unie. In From Facebook friends to lobby consultants (22 oktober 2020) documenteren ze niet alleen uitgebreid het geval Farkas, maar ook dat van Aura Salla die vanuit de Commissie overstapte naar de lobbydiensten van Facebook, Reinald Krüger die met zijn 10 jaar Commissieervaring naar de telecomgroep Vodafone, de gewezen ambassadeur van de Europese Unie Gerhard Sabathil die overstapte naar de eerder schimmige lobbyfirma EUTOP die haar diensten aanbiedt aan buitenlandse regeringen. (hm)

 


 

Hits: 80

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *