Evenementen

Facebook

1 day ago

Ander Europa

Merci ABVV-Metaal voor de steun!

20/9➡️Global Strike For Future Belgium III
... Lees meerSee Less

Bekijk op Facebook

Le Média: linkse franstalige web-TV

Op 15 januari ging Le Média van start, een gratis toegankelijke linkse web-TV met een dagelijks journaal te 20u. Het initiatief ontstond in het zog van de presidentscampagne van Jean-Luc Mélenchon en de beweging La France Insoumise daarrond. De meeste commentaren in de media zijn dan ook negatief, en spreken over  “télé-Mélenchon”, of doen schamper dat  “zoals Marchais indertijd L’Humanité had, heeft Mélenchon nu ook zijn mediakanaal”. Moet men veel anders verwachten in de Franse media die grotendeels in handen zijn van multimiljonairs als Bolloré, Drahi, Dassault of Niel?

Maar het klopt dat Sophia Chikirou, communicatieverantwoordelijke  tijdens Mélenchons campagne, en Gérard Miller, die een lovende documentaire maakte over  “JLM”, hun schouders zetten onder het initiatief, dat aangekondigd werd met een Manifest in Le Monde op 25 september 2017. Maar het klopt ook dat de redactie een reeks journalisten kon aantrekken uit diverse hoeken, ex-medewerkers van L’Express, Le Figaro, LCI, Le Nouvel Observateur, en zeker niet alle aangesloten bij La France Insoumise. Zo is er Noël Mamère, voortkomend uit de Groenen, en nu bij de beweging van Benoît Hamon, de kandidaat van de PS bij de voorbije presidentsverkiezingen.

De financiering van Le Média berust op een vereniging  waarvan de bijna tienduizend leden (“les socios”) een financiële bijdrage leveren. Het gaat niet om aandelen, de participaties kunnen niet verkocht worden. Op die manier werd op enkele maanden 1,1 miljoen euro bijeengebracht. Dit is een bescheiden bedrag, de andere (maar betalende en minder “militante”) onafhankelijke Franse nieuwssite Médiapart beschikt over een kapitaal dat tien keer zo groot is, en de toegang is ook betalend. Het aanbod op Le Média is dan ook eerder beperkt (en uitsluitend in het Frans; Médiapart heeft ook bijdragen in het Engels en het Spaans), echte reportages zijn er (voorlopig?) niet en het TV-journaal  is eerder een gefilmd radionieuws.

Maar wie zich ergert aan de nietszeggendheid van veel berichten in de media, en helaas ook op de publieke zenders, en wie voldoende Frans begrijpt, kan best eens gaan kijken bij Le Média,  « indépendant , coopératif , collaboratif, pluraliste, culturel, francophone,  humaniste, anti-raciste, féministe, écologiste et progressiste». Wie weet wordt het in de toekomst de enige plaats waar linkse kandidaten nog aan het woord komen, gezien de maneuvers van Macron om de zendtijd naar zich toe te trekken  1. (hm)


 

Voetnoten

  1. Zie Les temps de parole de l’opposition menacés pour les élections européennes. Macrons zendtijd zou met name van 24 naar 59 minuten gaan, die van het Front National van 5 naar 29 minuten. Mélenchons kamp zou het daarentegen met 2 minuten moeten stellen,  tegenover 20 nu.
Druk dit bericht af Druk dit bericht af

Reacties plaatsen niet mogelijk