Facebook

Le Monde over migranten in Libië

De Franse avondkrant Le Monde publiceert momenteel een interessante artikelenreeks over de migranten in Libië. Daaruit blijkt ondermeer dat we niet zomaar een vaag idee hebben van de vreselijke dingen die zich daar afspelen. We weten precies en in detail wat daar gebeurt. Naam en toenaam worden genoemd. Ook ‘Europa’ weet dat dus.
Zo blijkt dat de mensensmokkelaars geen apart crimineel netwerk vormen: het regime, ‘legitieme’ zakenmensen, milities en criminele netwerken zijn naadloos met elkaar verbonden. Dat belet de deftige dames en heren in Brussel niet zaken te doen met allerlei Libische machthebbers op de rug van de migranten de vluchtelingen.
We pikken er een voorbeeld uit. Ene Ahmed Al-Dabbashi is een telg uit een belangrijk geslacht in de havenstad Sabratha, en beheerst de mensensmokkel in deze stad die momenteel de belangrijkste vertrekplaats is richting Lampedusa. Rome heeft het echter moeilijk om hem aan te pakken, want via een informeel akkoord beschermt zijn militie ook de gaswinning in het nabije Mellitah van de Italiaanse oliegigant ENI. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: