Facebook

Nieuwe president Cyprus moet wachten op Merkel

25 februari 2013

25 februari 2013 – De rechtse kandidaat Nicos Anastasiades, een Europees partijgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, won zondag de presidentsverkiezingen op Cyprus met het grootste verschil in dertig jaar. Maar ook zijn linkse tegenstrever, de onafhankelijke Stavros Malos, gesteund door de Communistische Partij, sprak zijn steun uit voor het in november afgesloten akkoord met “de troika” (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Muntfonds).
Dit akkoord moet de Cypriotische staat behoeden voor een bankroet. Cyprus zou financiële steun krijgen in ruil voor een drastisch soberheidsprogramma. De lonen in overheidsdienst werden al gekort met tot 15 procent, de pensioenen met 10 procent, en de BTW gaat omhoog.
Maar het akkoord is nog niet helemaal rond, ondermeer omdat de vorige communistische president privatiseringen afwees.
De financiële situatie is niet eenvoudig. De banksector heeft 10 miljard euro nodig, wat neerkomt op 50 procent van het Cypriotische BBP. De overheid zelf heeft 17 miljard euro nodig, wat de overheidsschuld zou opvoeren tot 140 procent van het BBP. Deze overheidsschuld herschikken is moeilijk, omdat de helft ervan onder Brits recht valt zodat een eenzijdige herschikking juridisch gezien niet kan, en de andere helft is grotendeels in handen van de Cypriotische banken, die zelf hulp nodig hebben.
De Duitse publieke opinie is sterk tegen hulp aan Cyprus, omdat de financiële sector er buitenproportioneel gegroeid zou zijn door beleggingen van verdacht geld uit Rusland. De Cyprioten zeggen dan weer dat zij in de problemen geraakt zijn omdat hun banken veel geïnvesteerd hadden in Grieks overheidspapier, en nu moeten boeten voor de herschikking van de Griekse overheidsschuld.
De gewone cyprioot ziet nieuwe soberheid niet zitten, omdat elders in Europa blijkt dat het niet werkt, en de laatste economische berichten zijn er niet om hem ongelijk te geven. Zo vervoegt Cyprus het rijtje landen waar de eurokruik wel eens te lang te water zou kunnen gegaan zijn. Angela Merkel van haar kant weet dat een crisis in Cyprus zo kan overslaan naar de rest van de eurozone, en moet dus iets doen, maar wil eerst de Duitse verkiezingen in september winnen. Want de verkiezingen van afgelopen zondag deden er voor Cyprus eigenlijk niet toe, die van september in Duitsland des te meer. (fs)

Reacties plaatsen niet mogelijk