Komende evenementen

Ook Brussel vol verzet op 15 oktober 2011

15 oktober was door de Spaanse indignados uitgeroepen tot wereldwijde dag van verzet tegen de dictatuur van de financiële machten. Deze oproep viel niet in dovemansoren: er wordt gesproken over 951 acties in 82 landen, met betogingen van New York tot Nieuw-Zeeland.

Ook in Brussel, het hart van het Europees neoliberalisme,  namen ongeveer 8000 mensen  deel aan een betoging vol verontwaardiging, maar ook vol creatieve vrolijkheid.  Voor een eerder geïmproviseerd initiatief, te laat aangekondigd om op de steun van vakbonden of grote sociale organisties te kunnen rekenen,  kan dit een opmerkelijk succes genoemd worden. Het moet gezegd, de zon was geestdriftig aanwezig alsof ze boven de Madrileense Puerta del Sol stond, en ook flinke groepen Spaanse indignados, waarvan sommigen te voet van over de Pyreneeën tot Brussel waren gekomen, bezorgden de betoging een zuiders temperament.

We geven hieronder een korte fotoreportage van de betoging, maar we beginnen met de meeting van de Brusselse Europacomités (sinds enige tijd aangekondigd op deze site). Het is eerder gedurfd om op een zaterdagmiddag een bijeenkomst te beleggen over het “Europees economisch bestuur” in een auditorium in de buurt van Manneke Pis.Toch was de zaal tot de nok gevuld, een kleine tweehonderd mensen luisterden er aandachtig naar de interventies van vier syndicale verantwoordelijken en de stemmen van het Grieks en Spaans verzet, gevolgd door een debat. Alhoewel dit comité volledig draait op vrijwilligerswerk, was gezorgd voor vertaling van de Franse, Nederlandse en Spaanse tussenkomsten. We kunnen u ten zeerste de lectuur aanraden van Felipe Van Keirsbilcks uiteenzetting (algemeen secretaris van de christelijke bediendenbond CNE-LBC). Terecht besloot hij zijn zeer persoonlijk pleidooi voor mobilisatie met een praktische vraag, een uitdaging eigenlijk aan iedereen die de reactie van het Europees syndicalisme ondermaats vindt: welke strijdvorm zou iedereen toelaten in eigen stad of bedrijf deel te nemen aan een echte Europese actie?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de meeting begaven de meeste deelnemers zich richting Noordstation, waar de indignados-betoging tegen 14u van start ging. Hieronder een reportage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer foto’s op De Wereld Morgen A en De Wereld Morgen B

 

Reacties plaatsen niet mogelijk

%d bloggers liken dit: