Facebook

Persbericht “Samen met de Grieken”

19 juni 2015

Het brede platform dat de solidariteitsbetoging met de Grieken organiseert zondag 21 juni in Brussel verspreidt het volgend bericht.

 

samenmetdegrieken-aveclesgrecs

Brussel, 18 juni 2015

 

Meer dan 50 organisaties roepen op om te betogen aanstaande zondag, 21 juni, tegen het Europees soberheidsbeleid en in solidariteit met het Griekse volk. Samenkomst te 13.30u aan het Centraal Station in Brussel, waar de betoging ook ontbonden wordt. Vanaf 15.30u is er een solidariteitsconcert, toespraken en een tentoonstelling over de achtergronden van de Griekse crisis. Dit initiatief is een onderdeel van een Europese actieweek in solidariteit met het Griekse volk.

 

Griekenland is het concrete bewijs dat het soberheidsbeleid en de aantasting van de leefomstandigheden geen oplossing bieden. Zes jaar van budgettaire besparingen zonder voorgaande, van teruglopende investeringen in de openbare sector en een neergang van de lonen hebben het land in een chaos gebracht. De economie viel met 25% terug ten opzichte van 2010, de armoede explodeerde, de werkloosheid bedraagt nu 26%, één jongere op de twee heeft geen job, de openbare diensten en de gezondheidszorg werden ontmanteld … Er moet dus overal voorrang gegeven worden aan de tewerkstelling, aan de herlancering van de economische activiteit door overheidsinvesteringen en een herverdelingspolitiek.

 

Het is met die opdracht dat de Grieken een nieuwe regering verkozen hebben. Aan de EU, die deze democratische keuze niet wil respecteren, moeten we tonen dat we het Griekse volk onvoorwaardelijk steunen, en dat we ons verzetten tegen degenen die steeds dezelfde neoliberale recepten willen opleggen: steeds meer besparingen, meer werkloosheid, meer ongelijkheid. Griekenland kan slechts uit de schuldenspiraal ontsnappen door een nieuwe weg in te slaan, waarbij onder andere de corruptie en een onrechtvaardig, onaanvaardbaar belastingsysteem bestreden worden.

 

Griekenland heeft het recht om de collectieve arbeidsovereenkomsten en de arbeidswetgeving te herstellen die door de Trojka ontmanteld werden. Griekenland heeft het recht om dringende sociale maatregelen te treffen ter bestrijding van de armoede, en om de privatiseringen een halt toe te roepen. Griekenland heeft het recht om, net zoals alle andere Europese volkeren, een audit van de overheidsschuld te organiseren en de annulering van illegitieme schulden te eisen.

 

In de aanloop naar de Europese top van 25-26 juni willen we met een talrijke opkomst onze steun betuigen aan het Griekse volk, en een ander Europa eisen, een democratisch Europa van sociale rechtvaardigheid.

 

Contact

FR, EN : Sebastian Franco, +32 488 15 02 16

NL, EN : Herman Michiel, +32 470 08 60 55

 

Meer informatie:

Facebook event

Europese actieweek : www.change4all.eu

#stop austerity #change4all #changenow #20JBrussels #20J(and your city)

 

International activities

27th of June : Political event and European social movements meeting in Athens

17th : Frankfurt, Greece

20th : Rome, Berlin, Lille, London, Paris, Munich

21th : Brussels, Amsterdam, Vienna

23th : London

25th : Oslo

27th : Madrid

 

*Ondertekenaars:

Netwerken:

Alter Summit Belgium, ACIDe, Acteurs des temps présents, D19 20, HART BOVEN HARD, Tout Autre Chose

Vakbonden:
Federaal ABVV, La Centrale Générale FGTB/ De Algemene Centrale ABVV, ACOD-vrt, CGSP Wallonne, CSC Bruxelles Hal Vilvorde – Priorité aux travailleurs, Mouvement Ouvrier Chrétien, JOC Bruxelles, Métallos MWB-FGTB , Solidaris – Mutualité Socialiste, Cne-Gnc / Centrale nationale des employés

Verenigingen:
Attac Wallonie-Bruxelles, Attac Vlaanderen, Ander Europa, CADTM Belgique, Intal Globalize Solidarity, Femmes Prévoyantes Socialistes, Fewla, Vrede vzw, ZIN TV , Initiative de Solidarité avec la Grèce qui resiste – Bruxelles , CNAPD asbl, Global Social Justice, Vie Féminine Bruxelles, Allileggya Koinotita, Corporate Europe Observatory, la Plate-forme d’action Santé et Solidarité/Actieplatform Gezondheid en Solidariteit et le Centre Bruxellois de Promotion de la Santé (CBPS), Appel pour une école démocratique (Aped), Europe4People, …

Partijen
SYRIZA België,PVDA-PTB,Ecolo, PSL/LSP, ROOD!, Mouvement VEGA, Comunisti Belgio (Federazione Comunista del Belgio), Parti Humaniste (Belgique), LCR / SAP, LCT – Communistische Werkersbond, Parti Communiste, Vonk/Révolution, LEEF Herzele, Antarsya België, Bloco d’Esquerda, Die Linke. BO Brüssel ,SEL Belgio , Izquierda Unida – Belgica, écolo j, Comac, EGA, ,…

Reacties plaatsen niet mogelijk