Evenementen

  • Geen evenementen

Facebook

Public Finance for the Future We Want

Het Transnational Institute (TNI) brengt samen met een rist andere ngo’s 1een bijzonder fraai en bijzonder nuttig boek uit: Public Finance for the Future We Want. Over geld dus, toekomstgerichte overheidsinvesteringen. De conclusies zijn in feite hoopgevend: er is geen gebrek aan financiële middelen, maar het probleem is dat die nu door een zeer kleine geprevilegieerde minderheid naar zich toe getrokken worden. Voorts zijn publieke investeringen veel goedkoper dan private als het op openbare diensten en infrastructuur aankomt. En niettegenstaande de golf van privatizeringen is er nog heel wat overheidsgeld beschikbaar, o.a. bij openbare banken. Een vierde conclusie is evenwel dat een transitie naar ‘energiedemocratie’ tot mislukken gedoemd is zolang overheidsgeld aangewend wordt om er private winsthonger mee te stillen.

In de twaalf hoofdstukken komt heel wat aan bod:  ‘mythes over geld’, initiatieven van progressieve gemeentebesturen zoals in Barcelona, coöperatieve economie in de Indiase staat Kerala, het democratizeren van genationalizeerde banken (Frank Vanaerschot over het Belgische Belfius). Ook aan het beleid van de Europese Centrale Bank wordt een hoofdstuk gewijd. Een samenvatting vindt u hier.

Het boek kan gratis gedownload worden (5,5 MB, PDF) of besteld (10€)..

Er is ook een kort promofilmpje:


 

Hits: 9

Voetnoten

  1. The Democracy Collaborative,Change Finance, Focus on the Global South, New Economics Foundation, Fairfin, MOBA Housing Network en het Tellus Institute

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: