Facebook

Solidariteit met Griekse strijd in heel Europa

16 februari 2015

16 februari 2015 – In het voorbije weekend hadden in verschillende Europese steden solidariteitsacties plaats met de strijd van het Griekse volk. In Griekenland zelf kwamen  20.000 mensen in Athene en 8000 in Thessaloniki hun steun betuigen aan de regering, die vandaag in Brussel met de Eurogroep zal onderhandelen.

 

syntagma

Foto Greekreporter

Op de Londense Trafalgar Square was er op zondag een rally georganiseerd door o.a. Greece Solidarity Campaign, Syriza London en Left Unity. In Edinburgh was de actie op zaterdag.

trafalgar

Trafalgar Square

In Parijs stapten 5000 mensen op in een betoging waaraan o.a. de Parti de Gauche, Parti Communiste, Nouveau Parti Anticapitaliste en Europe Ecologie les verts (EELV) deelnamen. Ook in Marseille was er een actie.

paris

Parijs (Foto AFP)

In Rome waren er volgens de media meer dan 10.000 manifestanten, wat het na Athene waarschijnlijk de grootste bijeenkomst maakte. Aan een gebouw van de Europese Unie, dat door de politie was afgezet, werden door betogers symbolisch stropdassen gelegd, in een steunbetuiging aan de Griekse regering zonder stropdassen. Over de voorbereiding van de betoging, zie het interview met Raffaella Bonini.

Rome

Rome

In Amsterdam kwamen op zondagnamiddag honderden mensen bijeen aan de Dam. Ander Europa redacteur Willem Bos was er één van de sprekers, zijn toespraak vind u hier.

WBos

Willem Bos (Ander Europa)

Aan de Brusselse Beurs kwamen opnieuw 500 mensen bijeen op zondagmiddag, na een eerdere actie op het Schumanplein op 11 februari tijdens de vorige bijeenkomst van de Eurogroep.

BeursBrussel

Foto DeWereldMorgen

Dit is maar een greep uit de vele initiatieven, van Oslo tot Lissabon, van Rome tot Bremen. Als hieruit een internationaal netwerk van verzet en solidariteit kan ontstaan, heeft de regering Tsipras ook op dit vlak een enorme bijdrage geleverd aan de strijd van de Europese volkeren. (hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk