Facebook

Vakbonden tegen Begrotingsverdrag

5 juni 2013

5 juni 2013 – In een gemeenschappelijk perscommuniqué eisen CSC (christelijke vakbond in franstalig België) en het Waals FGTB (socialistische bond) dat ze door de Kamer gehoord worden vóór de ratificatie van het Europees  begrotingsverdrag. Dit verdrag, waardoor de Europese begrotingsdwang nog een stuk wordt verstrengd en de budgettaire bevoegdheid voor een belangrijk deel door de Europese Commissie wordt ingepalmd, werd reeds geratificeerd door het Vlaams parlement en de Belgische senaat. Vandaag komt het in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen, om op een nog niet bepaalde datum door de Kamer gestemd te worden.

Het communiqué kwam gisteren tot stand nadat vertegenwoordigers van PS, MR (franstalige liberalen), Ecolo en CDH (franstalige christen-democraten) hun standpunt over dit verdrag hadden uiteengezet voor een syndicale bijeenkomst. Daarbij werd vastgesteld dat de vier partijen meningsverschillen hebben, maar dat geen enkele zich tegen het verdrag uitspreekt. “Wanneer iemand zijn veranda wil vergroten, wordt dit in heel de straat bekendgemaakt, en er volgt een openbaar onderzoek gedurende 6 weken. Maar als parlementsleden de hele democratische architectuur van het land willen veranderen,  wordt er niemand over ingelicht, en er wordt niemand geraadpleegd“, zei CNE-secretaris Felipe Van Keirsbilck.
Vakbondswoordvoerders waren ook niet te spreken over de suggestie van de liberale en sociaal-democratische vertegenwoordiger om vakbonden een inbreng te geven, maar dan  na de goedkeuring van het verdrag, bij de omzetting in Belgische wetgeving. (hm)

Reacties plaatsen niet mogelijk