Komende evenementen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Antwerpen – Boekvoorstellingen en discussie over Palestina

april 23 @ 08:00

 

Gaza: dubbele boekvoorstelling met Ludo De Brabander en Anja Meulenbelt

 

“Wat is zionisme? Hoe is Hamas ontstaan? Wat is de Nakba? Ludo De Brabander en Soetkin Van Muylem nemen je in sneltreinvaart mee door het abc van de Palestijnse tragedie. Veel actueler kan een boek niet zijn.” – Focus Knack

Meulenbelt paart grote belezenheid over de geschiedenis van Israël en Palestina aan jarenlange ervaring ter plaatse; de lezer profiteert van haar gedegen analyse waarop vaak en lang zal worden teruggegrepen.’ – Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid

Waarom is dit een koloniale en geen religieuze kwestie? Hoe en wanneer begon ze? Welke rol speelden de Britten? Wat is zionisme? Hoe ontstond het Palestijns verzet? Wat is de Nakba? Hoe werd Israël na 1948 opgebouwd? Wat is Hamas en waarom is het aan de macht in Gaza en niet op de Westelijke Jordaanoever? Waarom is Israël de staat van alle Joden ter wereld en niet van de Palestijnen? Welke rol spelen de Verenigde Staten in het Midden-Oosten? Het abc van de Palestijnse tragedie. Met de duizenden doden in Gaza en de systematische uithongering, onderwerping en vernietiging van Gaza laait ook de strijd over oorzaak en gevolg van het geweld in Palestina weer op.

Zonet verschenen “Gaza, een koloniale geschiedenis” en “Nu nooit meer”. Hiermee willen vredesactivisten Ludo De Brabander en Anja Meulenbelt de verstikkende propaganda over Palestina van antwoord bieden. Op dinsdag 23 april gaat Arthemis Snijders, doctoraatsonderzoeker en activist, met hen in gesprek.

Praktisch:

dinsdag 23 april om 19.30 uur, Groene Waterman boekhandel, Antwerpen (Wolstraat 7)

Over de boeken:

Nu nooit meer – Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt schetst in dit zeer actuele boek de context waarin we de vernietigingsoorlog van Israël tegen de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever moeten zien. De bloedige aanval op Israël van Hamas op 7 oktober 2023 was niet het begin van de strijd tussen Israël en de Palestijnen, maar de voorlopige culminatie van ruim een halve eeuw onderdrukking en verzet. Dit boek is bedoeld voor iedereen die begaan is met het lot van onschuldige mannen, vrouwen en vooral kinderen die het slachtoffer zijn van Israëls meedogenloze collectieve strafcampagne.

Gaza – Ludo De Brabander & Soetkin van Muylem

Zolang de wereld bestaat is er nog nooit een gevolg geweest dat geen oorzaak had. We noemen iets ‘een gevolg’ omdat het erna komt. Met de duizenden doden in en de systematische uithongering, onderwerping en vernietiging van Gaza laait ook de strijd over oorzaak en gevolg van het geweld in Palestina weer op. In dit boek nemen Ludo De Brabander en Soetkin Van Muylem je in sneltreinvaart mee doorheen de geschiedenis ervan. Waarom is dit een koloniale en geen religieuze kwestie? Hoe en wanneer begon ze? Welke rol speelden de Britten? Wat is zionisme? Hoe ontstond het Palestijns verzet? Wat is de Nakba? Hoe werd Israël na 1948 opgebouwd? Wat is Hamas en waarom is het aan de macht in Gaza en niet op de Westelijke Jordaanoever? Waarom is Israël de staat van alle Joden ter wereld en niet van de Palestijnen? Welke rol spelen de Verenigde Staten in het Midden-Oosten? Het abc van de Palestijnse tragedie. Het tweede deel van het boek is een historische Q&A waarvoor is geput uit Gaza. Geschiedenis van de Palestijnse tragedie van Lucas Catherine.

 


 

Gegevens

Datum:
april 23
Tijd:
08:00