Komende evenementen

Lesbos: Griekse regering wil humaan kamp PIKPA sluiten

door Filip De Bodt
25 september 2020

verschenen op 24 september op Climaxi

 

Na de brand in het Moria-vluchtelingenkamp te Lesbos, probeert de Griekse rechtsconservatieve regering Mitsotakis om vluchtelingen op Lesbos in gesloten kampen te krijgen. Om ze daar te krijgen moeten alle andere initiatieven sluiten. Dit tegen de wens van de vluchtelingen zelf en de lokale bevolking. Climaxi steunt het kamp en lokale coöperaties via de verkoop van producten op onze website www.ecofair.be.  Dat doen we omwille van de menselijkheid en omdat we vinden dat een lokaal ontwikkelde solidaire economie het beste alternatief is tegen de aankomende klimaatramp. Die zorgt er mee voor dat mensen over de ganse wereld op de vlucht slaan.

PIKPA is een kleinschalig vluchtelingenkamp in de omgeving van Mytilene (Lesbos) waar mensen samen verblijven, leren en arbeiden. Ze besturen het kamp samen met Griekse vrijwilligers uit de lokale bevolking. Samen met onze internationale partners maakten we een verklaring en voeren we actie om deze tegen 31 oktober aangekondigde sluiting ongedaan te maken:

“In een tijd waarin in  Lesbos een nieuw, onmenselijk kamp werd heropgebouwd nadat een grote brand het Moria-kamp had verwoest, worden alle waardige alternatieven voor de opvang van vluchtelingen aangevallen.
De Griekse minister van Asiel en Migratie Mitarakis kondigde woensdag in de pers aan dat de regering het Pikpa-kamp eind oktober zal sluiten. Het Pikpa-kamp is een open, door de gemeenschap gerunde plaats waar enkele van de meest kwetsbare vluchtelingen van het eiland worden opgevangen. Al jaren komen vele actoren samen in het Pikpa-kamp om enkele van de meest kwetsbare mensen op het eiland te ondersteunen. Het nieuws van de geplande sluiting van het Pikpa-kamp komt na de eerdere aankondiging van de regering dat het Kara Tepe-kamp, dat ook onderdak biedt aan kwetsbare mensen, eind december moet worden gesloten.

Zolang¬†Europa¬†en de Griekse regering weigeren om vluchtelingen een waardig onderkomen en een waardige opvang te bieden, zullen we Pikpa blijven verdedigen, nu meer dan ooit. Dit is geen strijd om een plaats te verdedigen. Dit is een strijd om solidariteit, waardigheid, gelijkheid en inclusie te verdedigen. Dit is een strijd om weerstand te bieden aan de giftige agenda van segregatie, insluiting, vernedering, onderdrukking, xenofobie en haat. We weten dat we kunnen rekenen op de steun van veel Europeanen (organisaties, instellingen, politici en individuen) en we zullen deze steun met al onze kracht mobiliseren.Mensen van het eiland halen is de enige oplossing, in combinatie met het behoud van capaciteit om mensen te ontvangen in waardige accommodaties zoals Kara Tepe, Pikpa en bestaande appartementen voor de mensen die nieuw op het eiland aankomen. Het nieuwe, onmenselijke concentratiekamp (zonder elektriciteit, water en andere noodzakelijke basisvoorzieningen) is onaanvaardbaar.De bescherming, de veiligheid en het welzijn van de bewoners van het Pikpa-kamp is onze eerste prioriteit. Ze moeten waardig en met respect voor hun uiterst kwetsbare situatie worden behandeld.‚ÄĚ

 

Wat doen wij?

Climaxi houdt nauw contact met de organisaties op het eiland Lesbos, stimuleert mee de internationale campagnes en probeert mensen in het Europees Parlement te benaderen om daar een discussie los te weken. We deden een nieuwe bestelling olijfolie, olijven en andere producten bij onze partners.

 

Wat kan jij doen?

  1.     De lokale coöperaties én vluchtelingenorganisaties in Lesbos hebben steun nodig. Bestel hun producten via www.ecofair.be
  2.     Er is een internationale petitie die na de brand in Moria aan de Europese en Griekse politici een nieuwe politiek vraagt.
  3. ¬†¬†¬† Stuur een¬†fb-bericht naar Mitarakis,¬†mail¬†de man. Gebruik daarvoor de verklaring tussen haakjes hierboven. Of sms¬†‚ÄėSave PIKPA‚Äô¬†naar het nummer 00 30 21 0338 7230

Méér info over PIKPA.

Wie een affiche wil om zelf te printen: stuur een bericht naar info@climaxi.be en dan sturen we je een printklare pdf.

Toegevoegd op 16 oktober 2020: PIKPA voorlopig gered!

Toegevoegd op 31 oktober 2020: Sluiting van humaan opvangcentrum voor vluchtelingen op Lesbos aan de gang

 


 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *