Komende evenementen

Actie aan het Belgisch parlement tegen de stemming van het Begrotingsverdrag

door Guy Van Sinoy, 19 juni 2013
artikel verschenen in  La Gauche
Vertaling: Ander Europa
Foto’s en video: Guy Van Sinoy

Vandaag 19 juni 2013 heeft een vijftigtal militanten, waaronder leden van CNE en FGTB [i], de toegang tot het federaal Parlement geblokkeerd uit protest tegen de parlementaire ratificatie van het Europees Begrotingsverdrag.  Dit verdrag betekent niets anders dan een permanent soberheidsbeleid. De actievoerders konden zich aan de trok5omheining vastklinken  aan beide ingangen (Leuvenseweg), niettegenstaande de aanwezigheid van een aanzienlijke beveiliging met helicopter en waterkanonnen. Een dergelijk dispositief  moest de  volksvertegenwoordigers toelaten om dit antidemocratisch en sterk gecontesteerde verdrag achter de rug van de burgers goed te keuren.   

“Deze stemming onder strenge beveiliging zegt veel over de stand van de democratie: eerst weigerden de volksvertegenwoordigers ¬†de vakbonden te horen tijdens ¬†het gewone parlementaire verloop, nu proberen ze met groot politievertoon alle protest de mond te snoeren. Is er een duidelijker bewijs dat deze stemming totaal illegitiem is? “, aldus Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van de CNE. ¬†

De actie verliep volledig vreedzaam. De bedoeling was natuurlijk niet om fysiek de stemming in het parlement te verhinderen, maar om een proteststem te laten horen. Toch vond de politie het nodig om een café binnen te vallen waar een aantal actievoerders na afloop bijeenzaten, en er identiteitscontroles uit te voeren. Wat een belachelijke en bekrompen intimidatie!


[i] CNE: franstalige christelijke bediendenbond; FGTB: socialistische bond aan franstalige zijde.

 

trok2 trok3 trok4

 
 

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk