Komende evenementen

Als ngo’s de rechtsstaat moeten verdedigen tegen… de rechtsstaat

 

5 februari 2024 – Kan men het zich voorstellen: enkele ngo’s spannen een zaak in tegen de Belgische staat wegens manifeste inbreuken op de rechtsstaat, de rechtbank geeft hen gelijk en de organisaties krijgen de toelating om beslag te leggen tot een bedrag van 2,9 miljoen euro op de bezittingen van Fedasil, het officiële Belgische federale agentschap voor de opvang van asielzoekers… Aan de basis liggen organisaties als Vluchtelingenwerk Vlaanderen en de Franstalige zusterorganisatie CIRÉ, Dokters van de Wereld,  SAAMO (Samen Uitsluiting Aanpakken) en de   Orde van Franstalige en Duitstalige Balies. Fedasil werd al 8800 keer (!) veroordeeld wegens het (ontbreken van een) opvangbeleid, maar de Belgische regering vertikt het de rechten van asielzoekers te respecteren. Er steekt teveel systematiek in het Belgisch beleid om in de inhumane behandeling van mensen in uiterste nood geen bewuste politiek te zien om door afschrikking asielzoekers buiten te houden.

Al gedurende 835 dagen schendt de Belgische overheid de mensenrechten van mensen die in ons land bescherming zoeken.”, schrijft Vluchtelingenwerk Vlaanderen in een persbericht. “Dit terwijl er een eenvoudige oplossing binnen handbereik ligt. Deze crisis is snel en efficiënt oplosbaar, mits politieke wilskracht. Met minimale inspanningen, waarbij elke gemeente slechts 5 extra mensen zou opvangen, kan de overheid er namelijk voor zorgen dat niemand deze winter gedwongen wordt om op straat te slapen.”

Vanuit de Europese instellingen heeft men nog geen enkele stem gehoord die België onwaardig vindt om het Europees voorzitterschap tot eind juni te kunnen oefenen. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *