Komende evenementen

Bedenkelijke praktijken bij Nederlandse SP

1 december 2020 – Het rommelt serieus binnen de Nederlandse SP. Enkele dagen geleden werden zes jonge leden uit de partij gezet, sommige met regionale bestuursfuncties, officieel omdat ze lid zijn van een andere politieke partij, wat in strijd is met de partijstatuten. Wie echter eventjes gaat neuzen bij het Marxistisch Forum en het Communistisch Platform, de twee groepen waarover het gaat, kan er moeilijk partijen in zien. Het Forum is nog maar in oktober in alle openheid opgericht binnen de SP, en stelt zich als doel “het vormen van een eenheidsfront van marxisten binnen de SP, voor de transformatie van de SP”. De oproep is misschien zéér ambitieus, maar heeft blijkbaar het beste voor met de SP: “Samen zullen we de strijd voor principes en een vitale, daadkrachtige en waarlijk socialistische partij aangaan en de SP weer een toekomst schenken”. Het Platform van zijn kant zegt uitdrukkelijk niet aan een nieuwe politieke partij te timmeren: “Een eigen politieke partij opzetten leidt wat ons betreft tot een sektarische doodlopende weg. De SP is alles behalve ideaal en we hebben er ook de nodige politieke kritiek op, maar ondanks deze gebreken is het zinniger om de bestaande beweging te winnen voor daadwerkelijk socialistische politiek, dan weer van de grond af aan te beginnen

Dat ziet Arnout Hoekstra, de algemeen secretaris van de SP, anders. Hij heeft zo zijn eigen lezing van de bedoelingen van het Communistisch Platform: “Deze mensen zeggen echt heel enge dingen. Ze willen de bevolking bewapenen om over te gaan tot een burgeroorlog.” Heel gevaarlijk tuig blijkbaar, alhoewel Hoekstra het ook heeft over “geradicaliseerde zolderkamercommunisten” die weliswaar proberen ”om onze partij over te nemen”…

De timing van de royering van de ‘zolderkamercommunisten’ was niet toevallig. Op zondag 22 november was er een algemene ledenvergadering van de SP-jongerenorganisatie ROOD, waar een nieuw bestuur zou verkozen worden. Nu hadden zich toch enkele van deze zolderkamercommunisten kandidaat gesteld voor het bestuur! Hup, vlug eruitgezet alvorens ze de partij overnemen!

Het mocht niet baten. Op 22 november werd Olaf Kemerink tot voorzitter van ROOD verkozen, een ander uitgesloten gevaarlijk element (Robin de Rooij) tot bestuurslid. De SP zit met een serieus probleem: haar jongeren verkiezen met 75% van de stemmen een zolderkamercommunist tot voorzitter, iemand die het Nederlandse volk gaat bewapenen en een burgeroorlog ontketenen! De reactie van de SP-leiding was navenant: twee dagen na de verkiezing werden aan de jongerenorganisatie alle middelen ontnomen: de website, financiële en administratieve ondersteuning.

Vanwaar deze verbetenheid, kan men zich afvragen, en dan nog wel enkele maanden voor de Nederlandse verkiezingen (17 maart 2021) waar elke partij zich met het beste beentje aan de kiezer wil presenteren? Daar draait het blijkbaar grotendeels om, want binnen ROOD waren stemmen opgegaan tegen de toenemende tendens bij de SP-leiding om tot een coalitie toe te treden, al was het met Ruttes VVD. “De consolidatie van de macht van de parlementaire fractie [van de SP] onder leiding van Lilian Marijnissen [partijleidster] stelt slechts een terugkeer naar oude vermoeide ideeën voor; toenadering tot de burgerlijke partijen, inbinden van radicale standpunten en een poging tot het betreden van de politieke mainstream”, aldus een standpunt van het Marxistisch Forum. Deze zolderkamerwaarheid zorgt blijkbaar wel voor een kleine burgeroorlog binnen (?) de SP. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Bedenkelijke praktijken bij Nederlandse SP”

  1. Weer een illusie armer na het lezen van dit verslag. Hoe komt het toch dat er onder de bezittende klasse die toch een minderheid zijn er een zekere overeenstemming is over hoe de belastingsbuit te verdelen en dat de werkende meerderheid zo verdeeld kan zijn ??

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *