Komende evenementen

Big Pharma: zelfs kruimels van de tafel der rijken moeten winst opleveren

2 november 2021 – In Tagsschau van 29 oktober, het nieuwsprogramma van de Duitse ARD-zenders, kwam een nieuw aspect naar voren over de geheime contracten die de Europese Commissie afsloot met producenten van coronavaccins. Het gaat er deze keer over dat bedrijven als Pfizer/BionTech, Johnson & Johnson of Moderna blijkbaar clausules in hun contracten met de Commissie konden bedingen waardoor ze financiële eisen kunnen stellen wanneer overtollige vaccins aan armere landen worden weggeschonken!! Het kan gaan om ‘compensaties’ of minimumprijzen die bovenop de reeds betaalde sommen moeten betaald worden!

Dit blijkt nu Duitsland met een overschot aan vaccins zit en deze in het kader van het COVAX-initiatief wil wegschenken. Kruimels van de tafel der rijken voor een caritatief fonds tot meerdere eer en glorie van mecenassen als Bill Gates & Co. Maar zelfs deze kruimels moeten geld opbrengen voor een sector die al verschillende nieuwe corona-miljardairs voortbracht. Een en ander kwam aan het licht door een brief die de Duitse staatssecretaris voor gezondheid Thomas Steffen aan de Commissie richtte, en waarin hij de vrees uitspreekt dat er wellicht miljoenen dosissen zullen moeten vernietigd worden ten gevolge van de voorwaarden die producenten stellen aan het schenken van vaccins. Ze zouden zich ook verzetten tegen de bedeling van vaccins door internationale organisaties als Artsen Zonder Grenzen. Men moet niet ver zoeken naar de logica achter dit alles: elk geschonken vaccin is er een dat niet gekocht zal worden.

Hoeveel de compensatie of de minimumprijs bedraagt is onbekend; navraag door tv-redacties aan de betrokken bedrijven bleven onbeantwoord. Een aanknopingspunt is eventueel de vermelding door Moderna dat leveringen aan COVAX gemiddeld minder dan 10 $ per stuk kosten…

Er is de laatste tijd veel spraken over de ‘waarden’ van de Europese Unie die ten allen koste zullen verdedigd worden. Maar de hoogste waarde is blijkbaar de beurswaarde van grote bedrijven. Big Pharma kan niet klagen van onze Commissie: ze verzette zich met alle macht tegen het (tijdelijk) opheffen van de patenten op coronavaccins, ze is bereid om achter geheime besprekingen de geldzucht van het farmaceutisch kapitalisme te verbergen, en ze slaagt er zelfs in om miljardairs te laten verdienen aan de kruimels die de rijken uitstrooien aan de armen. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *