Komende evenementen

Brochure over arbeid, (minimum-)lonen en vakbondswerk in Europa

Klikken om down te loaden (pdf, 7,7 MB, 196 blz)

 

 

17 december 2020 – Zopas verscheen Benchmarking Working Europe 2020, de jaarlijkse downloadbare publicatie van het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) over lonen, loononderhandelingen,Ā  werkloosheid, syndicalisatie, maar ook over de impact van een iets vergroenende industrieĀ  en andere aspecten van de wereld van de gesalarieerde arbeid. Voor wie zich speciaal voor minimumlonen interesseert is er het vierde hoofdstuk ( p. 97 – 117). Een van de vele grafieken is hieronder weergegeven:Ā  het statutair minimum uurloon (mei 2020) in 22 lidstaten, gaande van 12.38 ā‚¬/uur in Luxemburg tot 1.87 ā‚¬ in Bulgarije.

Zoals men het kan verwachten wijzen de auteurs op het belang van collectieve loonstrijd (collective bargaining), en bijgevolg van vakbondslidmaatschap, om ook de minima omhoog te halen. Maar met dat lidmaatschap zit het niet goed. Absolute en relatieve cijfers dalen systematisch, zoals uit onderstaande grafiek blijkt:

Lidmaatschap van vakbonden in de EU, 2000 – 2018. In het blauw de absolute cijfers (linkerschaal, miljoenen), paarse curve de aansluitingsgraad (%, rechterschaal). Van een 44 miljoen gesyndiceerden in 2000 naar 33 miljoen in 2018, met een sterke afname in de recente periode, en een aansluitingsgraad evoluerend van 39% naar 26%.

De studie besteedt ook aandacht aan de impact van de coronacrisis op de arbeidsomstandigheden en de mogelijke toekomstscenario’s.

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *