Komende evenementen

Brochure “The Militarisation of the European Union”

Klikken om down te loaden (PDF, 36 blz., 0,5 MB).

Transform!, het tijdschrift uitgegeven door de Partij van Europees Links, brengt een brochure uit over de militarisering van de Europese Unie: “The Militarisation of the European Union – Questions for a 21st century Left security concept” (ook beschikbaar in het Duits, Frans en Spaans.)

In zijn voorwoord schrijft Roland Kulke, coordinator van de uitgave (onze vertaling):

De voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, lid van de conservatieve Europese Volkspartij, gebruikte het resultaat van het Brexit-referendum om onmiddellijk op te roepen voor de militarisering van de EU. Sinds de beslissing over Brexit is het enige project dat de neoliberale elites van de EU en haar lidstaten nastreven dat van een multidemensionele militarisering van de EU. In zijn ‘State of the Union’ op 12 september 2018 bediscussieerde Juncker slechts één project voor de EU: de EU voorbereiden als een global player in de machtspolitiek. Onze Europese elites gebruiken de EU voor een nieuwe ronde van militarisering van onze samenlevingen. Ze overtreden openlijk de regels van het Verdrag van Lissabon (artikel 41.2), dat expliciet verbiedt ook maar een cent van de EU-gelden te gebruiken voor de defensiesector.

In de aankondiging wordt deze beknopte brochure expliciet voorgesteld als een bijdrage “om de discussie te stimuleren onder Europese linkse partijen en bewegingen over de huidige militarisering van de Europese Unie”. Dat is inderdaad dringend nodig, maar ons inziens zijn een aantal kansen verkeken bij de samenstelling van de brochure. De auteurs werden vooral gezocht in de onmiddellijke omgeving van de Partij van Europees Links, met als gevolg dat twee ervan Syriza-partijgangers zijn (Katerina Anastasiou en Panos Trigazis). Helaas is Griekenland ook onder Syriza één van de drie EU-landen met de hoogste defensieuitgaven (als % van het BBP) gebleven, een ‘prestatie’ waar Tsipras uitdrukkelijk voor geprezen werd door NATO-chef Stoltenberg… De militaire samenwerking Griekenland-Israel is ook allesbehalve wat je zou verwachten van een links regime. Daar staat tegenover dat de brochure geen plaats inruimt voor de vredesbeweging, de vele moedige groepen (om er maar enkele te noemen: Stop Wapenhandel, Vrede, Vredesactie, IMI …, of de Europese koepel ENAAT) die acties voeren tegen Europese wapenbeurzen, het Europees Defensieagentschap etc.,  en sinds vele jaren de burgers proberen in te lichten over wat op het spel staat. Ook een eminent specialist als Claude Serfati, goed bekend bij Transform!, mocht eigenlijk niet ontbreken.

Misschien heeft Transform! met zijn eenzijdige aanpak het doel toch al enigzins bereikt en is de discussie gestart ? (hm)

 

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *