Komende evenementen

Brochure: Twintig jaar militaire missies van de EU

 

Klikken voor download (pdf, 11 MB)

28 mei 2024 – De militarisering van de Europese Unie is de laatste paar jaar in een stroomversnelling gekomen. De militaire industrie wordt – tegen de Europese verdragen in – met miljarden euro gesubsidieerd, een zogezegde Vredesfaciliteit voedt de oorlog in Oekraïne met een permanente wapensstroom, er wordt gewerkt aan een Europese stroomlijning van de wapenaankopen en wapenarsenalen, de Europese Investeringsbank gaat nu ook militaire projecten financieren… Maar als er vandaag sprake is van een stroomversnelling, betekent dat niet dat de EU voorheen geen militaire initiatieven nam. Alleen: het was vrij kleinschalig en nauwelijks bekend bij het publiek. ATALANTA, IRINI, Aspides…, het zijn afkortingen die ons weinig zeggen. En wanneer de media er toch over berichten, lijkt het eerder te gaan over humanitaire missies, reddingsoperaties, terrorismebestrijding, meestal in Afrika.

Het Transnational Institute (TNI) nam het verdienstelijk initiatief een kritisch overzicht te geven van de meer dan 40 missies die de EU ondernam sinds 2003. De bevinding van UNDER THE RADAR: Twenty years of EU military missions luidt als volgt:

“De doelstellingen van deze missies omvatten lovenswaardige strevingen, zoals het voorkomen van conflicten, het versterken van internationale vrede en veiligheid, ondersteuning van de rechtsstaat en crisisbeheersing. Volgens de diplomatieke dienst van de EU worden deze missies gedreven door de inzet van de EU voor de veiligheidssituatie in gastlanden. Ze worden omschreven als interventies van lage of middelgrote intensiteit, waarbij de EU diensten aanbiedt die zijn afgestemd op de lokale omstandigheden en meestal gepaard gaan met het verstrekken van militaire training en uitrusting aan nationale legers. Zoals dit rapport laat zien, hebben deze missies in werkelijkheid weinig te maken met het “bevorderen van vrede, welvaart en veiligheid” en zijn ze veel meer gericht op het bereiken van het uiteindelijke doel van de EU: de belangen van de Europeanen te bevorderen ten koste van de lokale bevolking in de gastlanden.”

U kunt de brochure (52 blz) gratis downloaden.

 

Een reactie op “Brochure: Twintig jaar militaire missies van de EU”

  1. Thanks Herman geeft goed de hypocrisie weer op basis van gefundeerde informatie Weer een voorbeeld bij de stelling : ” de woorden van de macht en de macht van de woorden “. Hun woordenschat om met geweren en kanonnen op pad te gaan is onuitputtelijk .
    We zouden de vraag kunnen stellen bij de TV uitzending ” de slimste mens” hoeveel verschillende soorten oorlogen zijn er ?

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *