Komende evenementen

CETA: Waals Parlement vertolkt stem van miljoenen Europeanen

Het Waals Parlement heeft vandaag 14 oktober een resolutie goedgekeurd waarmee het de Waalse deelregering opdracht geeft geen volmacht te verlenen aan de Belgische federale overheid om het vrijhandelsakkoord met Canada, CETA, in zijn huidige vorm goed te keuren. Ook het Parlement van de Federatie Wallonie-Bruxelles weigerde woensdag al die volmacht. In het Brussels Hoofdstedelijk Parlement werd het debat vandaag uitgesteld. In Franstalig België is enkel de liberale MR voor goedkeuring; sociaaldemocraten (PS), christendemocraten (CdH), Ecolo, PTB (PVDA in Franstalig België) en Défi (ex-FDF) zijn tegen.

De Belgische regering heeft de instemming van alle deelregeringen nodig om CETA op de Europese Ministerraad van 18 oktober te kunnen goedkeuren.  Dat zal dus niet kunnen, tot grote woede van de rechtse coalitie in Vlaanderen, de rechtse Belgische regering Michel  en de hele Belgische bedrijfswereld. In deze kringen heeft men het over  een ‘onbegrijpelijk’ standpunt en ‘ondemocratische praktijken waarmee een deelparlementje een handelsakkoord voor een half miljard Europeanen blokkeert’; Waalse Sovjetrepubliek gijzelt Vlaanderen, aldus de N-VA. Ook de Europese sociaaldemocratie zal dit niet appreciĂ«ren; Paul Magnette, zwaargewicht van de PS en Waals minister-president moet het vanavond op het ElysĂ©e bij Hollande gaan uitleggen.

In tegenstelling tot de N-VA zouden we hieruit toch niet afleiden dat met Magnette een nieuwe Lenin is opgestaan. Zonder de aanhoudende agitatie in Wallonië, Vlaanderen en heel Europa tegen TTIP en CETA zou het nooit zover gekomen zijn. Dit beetje democratische moed is in de eerste plaats een enorme overwinning voor de talloze bewegingen, collectieven, militanten en bewuste burgers in heel de EU die de vermetele ambitie hadden om de Brusselse burcht te belegeren. Deze is natuurlijk niet ingenomen, en de burchtheren zullen ongetwijfeld nu al hun juridische spitsroeden aan het slijpen zijn. Maar het beleg is begonnen, de song of angry men zal voortaan de nachtrust van de heren verstoren. (hm)

 

 

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk