Komende evenementen

‘Coronanationalisme’

17 maart 2021 – De Europese Unie, kampioen van de vrijhandel, geeft geen krimp als een van de lidstaten beslag legt op coronavaccins die voor een derde land bestemd zijnā€¦ Begin deze maand blokkeerde ItaliĆ« een vracht van 250.000 AstraZeneca Covid-19 vaccins bestemd voor AustraliĆ«. De Italiaanse overheid rapporteerde dit ook aan de Europese Commissie, die daar verzet had kunnen tegen aantekenen, maar ze deed dit niet. Volgens Brussel was dit exportverbod dus in overeenstemming met de in januari uitgevaardigde EU-regels over exportcontrole op vaccins (in EU-speak ā€˜transparantieregelsā€™ genoemd). Ā ā€œJammer, maar noodzakelijkā€, was de commentaar van europarlementariĆ«r Peter Liese, lid van Angela Merkels CDU, en ook de Franse minister voor gezondheid Olivier VĆ©ran stond openlijk achter de Italiaanse beslissing.

Italiƫ verantwoordde zich met de bewering dat Australiƫ geen kwetsbaar land is. Maar in Australiƫs ex-kolonie Papoea-Nieuw Guinea (9 miljoen inwoners) is een corona-catastrofe in de maak die volgens eerste-minister James Marape binnekort ƩƩn op de drie of vier bewoners kan treffen. Australiƫ roept nu samen met Papoea-Nieuw Guinea de EU op om haar vaccin-protectionisme te verlaten en binnen de kortste keren ƩƩn miljoen AstraZeneca dosissen naar Canberra te laten vetrekken.

De exportblokkering door ItaliĆ« is de eerste in haar soort, althans de eerste officieel erkende, maar Commissievoorzitter von der Leyen zei dat er nog kunnen volgen. Eerder al ontstond beroering als de EU dreigde de uitvoer van vaccins naar het Verenigd Koninkrijk via Noord-Ierland te blokkeren, in weerwil van het Brexit-akkoord. Ā En daarvoor al werden ladingen beschermingsmateriaal, o.a. bestemd voor Zwitserland tegengehouden aan de Duitse grens.

ā€œIn nood leert men zijn vrienden kennenā€, zegt de volkswijsheid. Veel vrienden zal de Europese Unie niet gewonnen hebben in deze noodsituatie, terwijl ze voor eigen publiek ook al maar een belabberde wedstrijd speelde. In haar ā€˜geostrategischeā€™ grootheidswaan vertikt de EU het zelfs om het vaccin van de Russische ā€˜vijandā€™ de aandacht te geven die het verdient. Onder die omstandigheden klinkt de verbolgenheid van Europees ā€˜presidentā€™ Charles Michel over de beschuldigingen van Europees ā€˜vaccinnationalismeā€™ nogal Ā misplaatst. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *