Komende evenementen

De SP en de partij van Europees Links

door Herman Michiel, 17 mei 2014

Een opmerkzame lezeres van deze site vroeg zich af waarom de Nederlandse SP weinig of niet refereert naar de Partij van Europees Links, waar diezelfde SP volgens informatie op deze site deel van uitmaakt. In het artikel Verslag Conferentie European Left, Brussel 10 april 2014 schreven we inderdaad:

“De Partij van Europees Links, kortweg EL (European Left), is het Europees samenwerkingsverband van een reeks Europese¬† partijen die zich links van de sociaal-democratie opstellen. Maken er onder andere deel van uit: Die Linke (Duitsland), PCF en Parti de Gauche (Frankrijk), Syriza (Griekenland), SP (Nederland), Bloco de Esquerda (Portugal) en andere.”

Dit is fout. De SP sloot zich niet aan bij EL. In een later artikel, Europese verkiezingen 2014: een terugblik met het oog op de toekomst gaf ik de juiste toedracht, maar ik vergat de vroegere fout recht te zetten. Met excuses.

De SP koos er bewust voor geen lid te worden van EL, omdat dit volgens haar te veel de richting uitgaat van een federaal Europa. Er wordt wel samengewerkt binnen de fractie van Verenigd Links, die de europarlementari√ęrs links van de sociaal-democratie groepeert.

Dit is een duidelijk standpunt, waarmee men het al dan niet kan eens zijn. Misschien komen we later nog terug op deze kwestie.

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk