Komende evenementen

Elektrische wagens: hoe de EU de toekomst plant

 

 

7 november 2022 – Het was reeds lang aangekondigd: de EU zou in het kader van haar klimaatbeleid de verkoop van wagens (voor personenvervoer en lichte vrachtwagens) met benzine- of dieselmotor vanaf 2035 verbieden. De elektrische wagen zou het duurzame mobiliteitsmodel worden. Het voorstel van de Europese Commissie moest wel nog door Raad en Parlement goedgekeurd worden, maar daarover werd op 27 oktober een politiek akkoord bereikt.
Men kan uiterst veel bezwaren hebben tegen deze Europese keuze voor de individuele wagen als mobiliteitsperspectief, en de afwezigheid van het openbaar vervoer in de klimaatplannen van de Europese Commissie, maar zelfs wie meegaat in deze logica moest al na enkele dagen vaststellen dat de EU vérreikende initiatieven lanceert zonder enige serieuze planning.

Inderdaad, Thierry Breton is het Frans lid van de Europese Commissie verantwoordelijk voor de interne markt. De Commissie von der Leyen promoveert sinds jaren de elektrische wagen als paradepaardje van het Europees klimaatbeleid. Eén week  na het politiek akkoord daarover tussen Commissie, Raad en Parlement komt Breton naar buiten met de dramatische aankondiging dat daarbij 600.000 arbeidsplaatsen zullen verloren gaan. Maar hij noemt ook een aantal problemen die echter al jaren bekend zijn. “Tegen 2030 zullen we 15 keer meer lithium, vier keer meer cobalt en grafiet  nodig hebben, drie keer meer nikkel. Er zouden 7 miljoen laadstations nodig zijn. De elektriciteitsproductie zou met een kwart moeten verhoogd worden. En er is het probleem van hogere uitstoot van schadelijke deeltjes door elektrische wagens…”
Het lijkt er sterk op dat Breton nu een aantal ‘groene’ bezwaren in stelling brengt ter ondersteuning van de autoindustrie, die aandringt op een veel langere periode voor het bannen van de ontploffingsmotor.

Breton hoopt het tij te kunnen keren door een evaluatie die in 2026 zou doorgevoerd worden. Hij zei dat ondertussen “al deze problemen moeten bestudeerd worden“. Is het niet verbluffend dat de EU, die duizenden ambtenaren ter beschikking heeft om haar plannen uit te werken, dat niet gedaan heeft vóór het lanceren van haar elektrische-wagen-kampanje? (hm)

 


 

 

 

 

Een reactie op “Elektrische wagens: hoe de EU de toekomst plant”

  1. Hebben ze er problemen mee als ik op reis vertrek met mijn batterijmobiel en mijn benzineaggregaat meeneem? Ik zie nl geen toekomst zonder olie, benzine, gas en/of diesel. Wrs zal ik dan ook de EU verlaten tegen die tijd als ze zichzelf al niet heeft opgeblazen door hun waanzinnige ideeën en geraaskal waarvan ze ZELF de schuld van zijn!

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *