Komende evenementen

EU en Oekraïne: goed bezig?

28 februari 2022 – De Commissie von der Leyen had zich vanaf haar aantreden in 2019 aangekondigd als ‘geostrategisch’, in de betekenis dat de EU zich ook steeds meer zou opstellen als een grootmacht die tussenkomt in internationale aangelegenheden. De oorlog in Oekraïne is de eerste belangrijke gelegenheid waaruit de omtrekken van die ‘geostrategie’ zich aftekenen.

De belangrijkste vaststelling is ongetwijfeld dat de EU er gisteren toe besloot om wapens te leveren aan oorlogvoerende partijen. Er wordt 450 miljoen euro uitgetrokken voor de levering van ‘lethal weapons’ aan het Oekraïense leger. Het is een feit dat Europese lidstaten in het verleden al vaak wapens leverden in oorlogsgebieden, maar als dat al niet illegaal was, gebeurde het met goedkeuren van een lidstaat. De Europese ministers stemden er gisteren mee in dat de EU als dusdanig zulke omstreden stap zou zetten.
Dat het Verdrag over de Europese Unie verbiedt dat “uitgaven in verband met operaties die gevolgen hebben op militair of defensiegebied” ten laste van de EU-begroting zouden komen is voor de Europese strategen geen enkel probleem, daar zorgden hun juristen wel voor. Want het geld zal niet komen uit het Europees budget, maar uit de fondsen van de ‘Europese vredesfaciliteit’. Dit vehikel (met een ongepaste naam) is immers geen officieel EU-orgaan, maar een door de lidstaten gefinancierd initiatief. De EU-ministers die er zondag over beslisten zetten gewoon een ander hoedje op dan voor een ‘reguliere’ EU-top en met deze juridische truc blijft de Europese rechtsstaat overeind… Een van de gevolgen van deze handelingswijze is dat er geen wetgevende machten aan te pas komen. Niet het pseudo-wetgevend Europees parlement, en ook geen enkel nationaal parlement werd voor deze stap geraadpleegd.

Een tweede aspect van het Europees beleid tegenover Rusland zijn de sancties, die ‘ in overleg’ met de partner in Washington genomen worden. De sancties moeten de oligarchen en zij die verantwoordelijk zijn voor de oorlog treffen. Maar hoeveel is hierover nagedacht? Luchtverbindingen werden van het ene ogenblik op het andere gesloten, alsof het over de uittocht uit Afghanistan ging. Doema-leden (Russisch parlement) en oligarchen kunnen nu niet meer naar Europa; hoeveel waren dit van plan? Wie men in de eerste plaats treft zijn Europeanen die momenteel in Rusland verblijven, en Russen die in Europa verblijven en terug willen. De afsluiting van het internationaal betalingssysteem SWIFT (voor sommige Russische banken) zorgt dan wel voor wachtrijen van gewone Russen aan geldautomaten die beelden uit Athene 2015 oproepen, maar de bedoeling zou zijn om de financiering van de oorlog te boycotten. Werd het Russisch militair apparaat dan tot nog toe door Europese banken gefinancierd? Als de bedoeling is de Russische economie ‘kreupel te sanctioneren’ zoals Joe Biden het uitdrukt zullen de oligarchen de laatsten zijn die hieronder lijden. Een waarschijnlijker effect is het aanwakkeren van het Russisch nationalisme, wat Poetin’s positie eerder kan versterken dan doen wankelen. Wat heeft men in het verleden bereikt met economische sancties, die een soort collectieve straf voor een hele bevolking zijn?

Het valt trouwens nog af te wachten wie de grootste slachtoffers zullen zijn van de boycot van de gastoevoer uit Rusland. De Europese commissie stelde geen plan voor ter bescherming van de Europese consument, die nu al kreunt onder onbetaalbare gasfacturen, maar slechts een paar weken geleden sloot Gazprom een langlopend contract af voor gaslevering aan China… Stoere verklaringen afleggen over het treffen van een regime is gemakkelijk, een degelijk plan uitwerken om de situatie te ontmijnen en te bouwen aan een vredevoller toekomst is heel wat anders.

Tenslotte: hoe verstandig is het als Commissievoorzitter von der Leyen uiting geeft aan de Europese expansiedrang als ze zich richt tot Oekraïne met de passionele boodschap “jullie zijn een van de onzen, en we willen jullie erbij”. De Commissie kan daar niets over beslissen, en von der Leyen’s uitspraak zal waarschijnlijk nieuwe frustraties opwekken in Oekraïne. (hm)

 


 

 

4 reacties op “EU en Oekraïne: goed bezig?”

  1. Heel terecht ,wijst u op het niet naleven van het EU verdrag. Maar zowel de EU commissie de Raad en de andere instellingen Nationaal en Europees zijn naast Januskoppen ook de waterdragers of eerder de papagaaien van de VS.
    Het sanctie beleid is zo oud als Napoleon en zijn blokkade tegen Engeland (1806) wij hielden er de suikerbiet aan over.
    Terwijl wij in de EU het luchtruim verbieden voor de Russische vliegtuigen, vliegen de Russische vliegtuigen naar de VS en VS vliegtuigen naar Rusland. Oh en hoe zit het met de Russische petroleum die naar de VS gaat ? De mededeling om het Russisch nuclear arsenaal in fase 3 van de 5 te zetten is een boodschap naar de EU niet naar de VS. Als de EU lidstaten denken dat de VS hen ter hulp zal snellen bij een Nucleaire aanval forget it , Taïwan heeft dat begrepen wij EU nog niet We denken dat we door onze krijgshaftige, kordate houding op de eerste rij zitten. Wel, wel ! het duikbotencontract van 57 miljard met Australië dat aan Fr ontglipte toont aan wie in de klas van de “VS meester” op de eerste rij mag zitten dat zijn GB, CA, NZ en AUS.
    Droom maar verder EU, en stap maar fier in het rijk van Stefan Bandera en zijn volgelingen !

  2. KNAPPE samenvatting van de emotionele kronkels van leiders van wie de bevolking verwacht dat ze het HOOFD koel houden en de zaak proberen te ontmijnen . Het tegendeel is hier gaande !

  3. Zou von der Leyen “Mein Kampf” gelezen hebben met haar toespraak “Drang nach Osten” deze week? Al de namen van steden in Oekraïne die we nu horen zijn van legendarische veldslagen (Charkow 3x!) tachtig jaren geleden waar 25 miljoen Russen zijn gesneuveld om de fascisten te verjagen. Nu staat dat fascistisch gespuis opgeleid en uitgerust mbv het Duitse leger de Russisch sprekende bevolking te terroriseren.

  4. eindelijk een ander geluid een eerlijke visie bedankt

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *