Komende evenementen

EU schenkt Loekasjenko 15 drones

6 oktober 2020 – In haar selectieve verontwaardiging over ondemocratische praktijken en mensenrechtenschendingen – waar de Israelische bezettingspolitiek volledig buitenvalt – kondigde de EU enkele maatregelen af tegen het regime van Loekasjenko in Belarus (Wit-Rusland). Veertig personen die verantwoordelijk geacht worden voor repressie en intimidatie tegen vreedzame betogers mogen de EU niet meer binnen, en hun eventuele bezittingen hier worden geblokkeerd.

Wat er blijkbaar niet geblokkeerd werd is de levering van 15 onbemande bewakingsvliegtuigjes (surveillance drones) aan ditzelfde regime. Volgens de Litouwse staatsomroep LRT en EUobserver werden ze door de Litouwse politie op 16 september aan de Wit-Russische autoriteiten overhandigd. Volgens deze bronnen werd het prijskaartje van 850.000 € voor een bedrag van 765.000 € gefinancierd door de Europese Unie. Dit gebeurt in het kader van het Europees Nabuurschapprogramma, wat steeds meer neerkomt op de versterking van de ‘Fort Europa’-politiek om vluchtelingen buiten te houden. Het Europees grensagentschap Frontex tekende inderdaad al een akkoord met Belarus.  Natuurlijk heeft de EU haar eigen versie, en dienen de drones alleen ingezet te worden bij catastrofes en natuurrampen. Letse en Litouwse diplomaten vermeldden echter expliciet grensbewaking als doelstelling. Het is natuurlijk maar een kleine stap om de tuigjes ook in te zetten voor het surveilleren en mogelijks intimideren van antiregeringsbetogingen.

Het lijkt er steeds meer op dat de “vreemdelingen buiten”-politiek van de EU niet buiten akkoorden met dubieuze regimes kan, waardoor er steeds minder overblijft van de “Europese waarden”. (hm)


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *