Komende evenementen

Europa en de oorlog in Oekraïne – kort nieuws (3)

14 maart 2022 – In deze derde aflevering hebben we het over de Europese top in Versailles van 10-11 maart. Daar ging het over verdere economische maatregelen tegen Rusland, over wapenleveringen aan Oekraïne, over de opvang van Oekraïense vluchtelingen, over de toetreding van dit land tot de Europese Unie, en over meer Europees en nationaal geld voor militaire plannen. Zoals gewoonlijk bij dergelijke topontmoetingen van de Europese staats- en regeringsleiders lekt er weinig naar buiten over het verloop van de debatten, en voor concrete beslissingen wordt doorverwezen naar de Europese Commissie.

Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen bijvoorbeeld werd eerder al een tijdelijke Europese bescherming toegezegd, en lidstaten worden geprezen voor hun ‘immense solidariteit’, maar voor de financiering van die opvang wordt er blijkbaar geen specifiek budget vrijgemaakt. Het CARE-project spreekt van een soepele toepassing van bestaande fondsen voor regionale ontwikkeling of het Europees sociaal fonds.

Een concreet cijfer over de financiering van bijkomende wapenleveringen aan Oekraïne was er wel, toch uit de mond van de EU-topdiplomaat Josep Borrell. Hij zei dat het half miljard euro dat reeds toegezegd was door de lidstaten verdubbeld wordt, maar achteraf ontkenden Duits kanselier Scholz en de Nederlandse premier Rutte dat er zoiets beslist was. Rekent Borrell erop dat de lidstaten nog moeilijk kunnen terugkrabbelen om meer geld op tafel te leggen nu Kiev dit ‘goede’ nieuws vernam?

Nog meer financiële wrijvingen blijkbaar over meer Europese energieonafhankelijkheid tegenover Rusland. De Europese Commissie lanceerde onlangs het onwaarschijnlijke idee om de invoer van Russisch gas binnen één jaar met twee derden te verminderen, en zulk gas tegen 2030 volledig te bannen. Zoveel politieke ambitie zou ook heel wat financiële ambitie vereisen, maar het idee, gesteund door Italië en Frankrijk, om daarvoor Europese leningen aan te gaan (‘eurobonds’) kon niet op steun rekenen uit Berlijn, dat met zijn nieuwe coalitie al helemaal terug bij de oude budgettaire orthodoxie aansluit.

Het valt af te wachten hoe kanselier Scholz die orthodoxie zal respecteren nu hij aankondigde om in 2022 honderd miljard euro aan defensie te besteden, terwijl het militair budget in 2021 ‘slechts’ 47 miljard bedroeg. In verband met militaire uitgaven waart in sommige EU-kringen het idee dat ze buiten het Stabiliteitspact zouden kunnen gehouden worden, en bijgevolg niet zouden bijdragen tot de door Brussel scherp in het oog gehouden nationale begrotingen. Vooral Oost-Europese en Baltische landen, maar ook Griekenland en Italië, zijn voorstanders van zulke Europese ‘budgettaire vrijstelling’ van militaire uitgaven, maar Duitsland en Nederland veel minder. Probleem voor Frankrijk dat met Duitsland de Europese ‘as’ vormt, maar de derde grootste wapenexporteur ter wereld is. Wat hierover op de top in Versailles gezegd werd is niet bekend.

Wat de toetreding van Oekraïne tot de EU betreft komt loontje nu om zijn boontje. De hele Brusselse retoriek over Oekraïne dat tot de ‘Europese familie’ behoort, en de Verhofstadtiaanse gesticulatie richting Kiev om veiligheid te zoeken in de Europese moederschoot, stuiten nu op de prozaïsche realiteit: de Europese Unie is een club van kapitalistische landen die zich aan een neoliberaal keurslijf onderwerpen. Oekraïne past bijlange niet in dit keurslijf, wat de hele Brusselse politieke klasse toch al lang weet, maar er liever een hypocriet spel rond speelde. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Europa en de oorlog in Oekraïne – kort nieuws (3)”

 1. Thanks voor deze overzichtelijke samenvatting. Met deze wapenwedloop en de vluchtelingen die morgen niet zullen terugkeren zal ons continent er niet veiliger op worden. Het speelt in de kaart van de extremisten.
  De overbewapening van Oekraïne zal zich tegen ons keren. Een Joodse Président als uithangbord moet ons niet doen vergeten dat daarachter heel wat extremisten geïnfiltreerd zijn in de machtsstructuren van deze staat. Zelensky zal het aan de EU niet vertellen wat hij als antwoord kreeg van de bevelhebber van het AZOV Bn toen hij vroeg de beschietingen te stoppen op de DONBASS om de Minsk- akkoorden een kans te geven! Hij zal niet vertellen dat deze en andere extremistische groepen lak hebben aan de EU en tot doel hebben. een infiltratie en onrust stichten in de omgevende landen
  En Biden zal het zich niet meer herinneren dat hij de hand gaf aan de Oekraïnse leider van de C14 en hem met grote egards ontving in de Amerikaanse Senaat. Wie zijn C14 ?: https://khpg.org/en/1528928862
  Het cijfer 14 refereert naar de 14 woorden van de stichter van de Amerikaanse Neo-nazi partij David Lane en deze woorden zijn :” We Must Secure The Existence Of Our People And The Futur For White Children “.
  Met dit soort leiders zal de EU worden geconfronteerd
  en over de Oceaan waar men denkt dat de wereld plat is en zij in het centrum de cirkel staan en wat buiten die cirkel valt zijn barbaren. De EU als vazal heeft de taal van de Meester al overgenomen
  Jan Blommaert we missen U je zou het duidelijker zeggen .

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *