Komende evenementen

Europees topdiplomaat Borrell: we hebben een oorlogsmentaliteit nodig

 

14 maart 2023 – Op 7-8 maart kwamen de ministers van defensie van de Europese lidstaten, vervolledigd met hun Oekraïense collega-Reznikov, bijeen in Stockholm voor een ‘informeel’ overleg. Op de agenda: Oekraïne, Europese militaire operaties en overleg met de NAVO en de VN om ‘buitenlandse manipulatie en invloeden’ te weren. De manipulatie van de Nord Stream pijplijn kwam niet ter sprake.

Na de bijeenkomst gaf Josep Borrell, de ‘hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenland- en defensiebeleid’ en lid van de Europese Commissie, een uiteenzetting die veel zegt over het vredesstreven en de diplomatie van de EU, Nobelprijs voor de vrede 2012.

Topdiplomaat Borrell herhaalde het ondertussen bekende EU-standpunt dat Oekraïne de oorlog moet winnen om de vrede te winnen. De EU heeft daartoe al bijgedragen door wapenleveringen en de training van 11.000 Oekraïense militairen, een cijfer dat tegen het eind van het jaar 30.000 moet bedragen. Borrell stelde een nieuwe EU-bijdrage voor de vrede in Oekraïne voor: hij zal de EU-lidstaten verzoeken 1 miljard euro te schenken aan de ‘Europese Vredesfaciliteit’ voor de levering van munitie, en in een tweede fase een tweede miljard om de munitiestocks in de EU aan te vullen en voor bijkomende leveringen aan Oekraïne.

Borrell voorziet een derde luik in zijn ‘vredespolitiek’: de capaciteit van de Europese defensieindustrie verhogen om te voldoen aan de “massale vraag van onze legers”; want als die Oekraïne bevoorraden uit hun eigen reserves, moeten de gaten terug opgevuld worden. Daarvoor is niet alleen geld nodig, maar ook een oorlogsmentaliteit, aldus Borrell (“We are in war times, and we have to have – I am sorry to say – a war mentality.”)  [hm]

 


 

 

Een reactie op “Europees topdiplomaat Borrell: we hebben een oorlogsmentaliteit nodig”

  1. Hij wordt “Jungle Joseph” genoemd want zijn woordenschat, die zijn denken uitdrukt, beperkt zich tot jungle geluiden! Met zo’n figuren moet Europa het doen !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *