Komende evenementen

Europese Investeringsbank klaar voor de oorlogseconomie

9 mei 2024 – “We moeten overschakelen op een oorlogseconomie-modus”, zei Josep Borrell, de ‘Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid’, de buitenlandminister van de EU zeg maar. Wie zegt oorlogseconomie denkt ook aan de financiering ervan. Gisteren werd daartoe een nieuwe stap gezet. De Raad van Bestuur van de Europese investeringsbank (EIB), zijnde de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten, zetten de deur wijd open voor de financiering van militaire projecten door de EIB.

Zoals we in een vorig bericht uitlegden mag de EIB volgens haar statuten geen leningen toestaan voor militaire toepassingen. Men vond echter al lang een achterpoortje: als het project ook civiele toepassingen heeft (‘dual use’) kon het wel. Een drone bijvoorbeeld kan gebruikt worden voor bosbeheer of cartografie, maar is zoals we weten ook een geducht nieuw oorlogswapen.

Voor een EU in oorlogsmodus was het achterpoortje echter nog te nauw. De projecten moesten voor het grootste deel civiel gericht zijn. Die clausule is gisteren weggevallen door een beslissing van de regeringen van de lidstaten.

Een hele reeks organisaties hadden nochtans in maart nog in een open brief aangedrongen om dat niet te doen en de middelen van de EIB in te zetten voor de broodnodige investeringen in klimaatactie, milieuduurzaamheid en economische en sociale cohesie. Tevergeefs, nu ligt een kredietlijn van zes miljard euro klaar om de oorlogseconomie te ondersteunen. Om het de geïnteresseerde bedrijven gemakkelijk te maken heeft de EIB ook een centraal aanspreekpunt voor investeringen in veiligheid en defensie opgezet.  (hm)

 


 

 

Een reactie op “Europese Investeringsbank klaar voor de oorlogseconomie”

  1. Daar moet nogal gelobbyd zijn door de wapenindustrie om tot die wijziging te komen. Return on investment is nu veilig gesteld. Staatscontracten met de nodige financiële veiligheidsmarges . Toch merkwaardig dat hiervoor investeringsmiddelen worden gevonden en de bezuinigingen niet voor deze investeerders is bestemd. Het creëren van angst en het inplanten van een schuldgevoel zijn al eeuwen lang de wapens van de heersende klasse . De Hel en de Duivel ; Mea Culpa en de Redder ze doen het nog altijd onder de bevolking !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *