Komende evenementen

Europese minimumlonen 2024

6 februari 2024 – Euronews, de website van de gelijknamige meertalige zender, brengt een overzicht van de minimumlonen op 1 januari 2024 in Europa (ook in enkele niet-EU landen als Turkije, ServiĆ« of AlbaniĆ«). Onderstaande grafiek geeft het bruto minimumloonĀ  voor voltijdse prestaties. Het nettoloon bekomt men na aftrek van de sociale zekerheidsbijdrage (indien van toepassing) en belastingen en verschilt van land tot land.

 

Een interactieve grafiek geeft de evolutie van het minimumloon sinds 2004. Er is ook een voorstelling van de geldende minimumlonen herberekend naar de koopkrachtstandaard (purchasing power standard PPS), rekening houdend dus met de verschillen in prijsniveau.

Hoe het minimumloon zich verhoudt tot het algemeen loonniveau in een land kan men afleiden uit de grafiek over de verhouding van het minimumloon tot de mediaan van de lonen. De mediaan verdeelt de bevolking in twee groepen: de ene helft verdient minder dan de mediaan, de andere meer. Er bestaat een zekere consensus dat het minimumloon minstens 50% van de mediaan moet bedragen om leefbaar te zijn,Ā  vakbonden neigen eerder naar 60%, maar zoals men uit de gegevens van Euronews kan opmaken komt Nederland maar aan 46,1%, BelgiĆ« aan 40,9%.

We moeten eigenlijk ook nog melden dat in juni 2023 het rapport over minimumlonen 2023 van Eurofound gepubliceerd werd. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *