Komende evenementen

Extreemrechts in Groot-Brittannië

De Financial Times publiceerde gisteren een long read over extreemrechts in Groot-Brittannië. Op een jaar tijd steeg het aantal extreemrechtse figuren dat door de veiligheidsdiensten in de gaten wordt gehouden omdat ze mogelijk tot terroristische gewelddaden tegen moslims kunnen overgaan van 968 tot 1.312. “Slechts” vier van de achttien terroristische aanvallen die door de veiligheidsdiensten verijdeld werden tussen maart 2017 en december 2018 waren het werk van extreemrechtse anti-islam krachten, maar diezelfde veiligheidsdiensten verwachten dat dit in de komende tijd alleen maar erger gaat worden.
Een van de ondervraagde experten onderlijnt dat het niet gaat om geïsoleerde losgeslagen individuen, maar om een “transnationale strijd” ingebed in globale netwerken.
Hoe hebben extreemrechtse nationalisten, waarvan je zou verwachten dat ze elk  binnen de eigen natie opereren, elkaar gevonden in internationale netwerken? Juist, dankzij de gemeenschappelijke vijand die ze hebben gevonden in de islam en een gedeelde ideologie tegen “omvolking”. Hun kennis van het internet helpt. Zij weten dat ze in de gaten worden gehouden, en ontwikkelen steeds geraffineerdere technieken om hun communicatie verborgen te houden. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk