Komende evenementen

Genève dwingt per referendum minimumloon af

7 oktober 2020 – Via een referendum op 27 september werd in de Zwitserse kantons Genève en Basel  een minimum uurloon van 23 Zwitserse franc, ongeveer 21 €, met 58% van de stemmen goedgekeurd.  Omgerekend naar een maandloon (met werkweken van 41 uur) komt dit ongeveer op 3600 € bruto neer.

Dit is een succes voor linkse partijen en vakbonden die nu voor de derde keer, na mislukte pogingen in 2011 en 2014, de kwestie van het minimumloon op de referendumagenda plaatsten. Zoals bekend is ‘directe democratie’ in Zwitserland geen volledig ijdel woord, en kunnen burgers door een voldoende aantal handtekeningen een bindend referendum afdwingen.

Het kanton Genève krijgt daarmee het hoogste minimumloon in Zwitserland;  andere kantons met een minimumloon zijn Neufchâtel en Jura met 20 franc/uur en   Tessin  met ongeveer 19 franc. Het goedgekeurde minimumloon zal mogelijks al volgende maand van kracht worden.

Een minimumloon van omgerekend 3600 €/maand lijkt vanuit onze contreien fabelachtig, maar deze bedragen moeten natuurlijk tegen het licht gehouden worden van de levensduurte; het is ook zo dat Zwitserse werknemers voor de ziekteverzekering en medische zorgen een groot deel uit eigen zak moeten betalen. Genève, Zürich en Bern staan resp. op  de 7e, 8e en 9e plaats van duurste steden ter wereld. Het is er volgens de vakbonden onmogelijk waardig te leven met lonen onder de 4000 franc per maand. (gz/hm)

 

2 reacties op “Genève dwingt per referendum minimumloon af”

  1. Kunnen jullie mij op de hoogte houden via mails?

  2. Beste Frederik,

    Het is helaas niet mogelijk om via e-mail verwittigd te worden van een nieuw artikel. Er is echter wel de mogelijkhedi om RSS te installeren, zie https://www.andereuropa.org/rss-2/
    Daar zie je wat er nieuw verschijnt.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *