Komende evenementen

George Monbiot en Brexit

Ik ben geen fan van George Monbiot, de columnist van de Britse krant The Guardian, die onlangs een nieuw boek publiceerde, Out of the wreckage, over hoe we af kunnen komen van het neoliberalisme. Maar wat hij zegt over Brexit in een interview in het oktobernummer van Down to Earth, het fijne maandblad van Milieudefensie, is het citeren waard. Hij is weliswaar geen voorstander van de Brexit, maar zegt over de voorstemmers in het referendum het volgende:

Dit referendum was de eerste mogelijkheid die mensen hier hadden om iets te doen dat voelde als een echte politieke keus. Natuurlijk is dit een irrationele koers als je ziet wat er op het spel staat, maar wat betreft het uitoefenen van je macht als burger, was het een heel rationele keuze. Jarenlang hebben we een politiek gehad met een diep geloof in de liberale agenda, die helemaal gaat over het verminderen van politieke keus en in plaats daarvan alles aan de economie wil overlaten. (…) Toen kregen we plots de mogelijkheid onze stem te laten horen. Maar als je die macht wilde behouden, was ‘leave’ stemmen de enige optie. ‘Remain’ stemmen was een stem voor de status quo (…). Ik heb gestemd voor blijven, maar ik begrijp ‘leave’-stemmers heel goed.”

Waaraan ik zou willen toevoegen dat de feiten sindsdien de ‘leave’-stemmers geen ongelijk hebben gegeven. Zelden heeft zich dergelijke kans voorgedaan voor de mensen in Groot-Brittannië hun lot in eigen handen te nemen. (fs)

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *