Komende evenementen

Gratis geld voor defensie?

 

door Frank Slegers
19 februari 2024

 

In de Financial Times maakte Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nieuwe plannen bekend om de Europese wapenproductie op te krikken. De plannen moeten nog worden uitgewerkt, maar von der Leyen kondigde ze alvast aan, allicht in haar campagne voor een nieuw mandaat als voorzitter van de Europese Commissie.

Zij borduurt voort op eerdere EU-initiatieven, zoals de gemeenschappelijke aankoop van coronavaccins,  en gas in een later stadium. Dat betekent dat de Commissie namens een aantal lidstaten een gemeenschappelijke aanbesteding uitschrijft voor wapens, en eventueel geld voorschiet om deze aankoop te pre-financieren. In dit geval wordt voorrang gegeven aan producenten binnen de EU. De producenten krijgen de garantie voor toekomstige aankopen. Zij vrezen dat de aankopen anders worden afgebouwd moest de oorlog in Oekraïne onverhoopt stoppen.

De EU heeft nu al een gemeenschappelijk fonds van 300 miljoen euro om lidstaten te helpen hun wapenvoorraden aan te vullen na leveringen aan OekraĂŻne. Sinds 2017 probeert zij ook een overzicht te houden op de ontwikkeling van de wapenproductie in de EU.

De Commissievoorzitter wil een einde maken aan de ‘fragmentering van de Europese defensiemarkt’. Dat de militaire uitgaven van de Europese leden van de NATO (niet-leden van de EU meegerekend) stegen van 230 miljard dollar in 2014 tot 380 miljard dollar dit jaar, is dus niet voldoende. We hebben een eigen defensie-industrie nodig. Geld van Europese belastingbetalers mag niet naar Amerikaanse wapenfabrikanten gaan.

Wat de lidstaten van deze plannen denken valt nog af te wachten. Dit plan loopt vast niet van een leyen dakje (ik kon het niet laten), aldus een bericht van Politico.eu op 13 februari over de meningsverschillen ter zake tussen Duitsland en Frankrijk [1].

 

Gratis geld?

Een interessante vraag is of defensie-uitgaven in dit plan gerekend worden als een bijdrage aan de Europese defensiepolitiek, en dus volgens de nieuwe begrotingsregels door de Commissie niet in aanmerking genomen worden voor het berekenen van begrotingstekorten van de lidstaten. Dan kunnen de lidstaten wat de Commissie betreft helemaal losgaan. Maar dat betekent niet dat dit geld gratis is. Militaire uitgaven gaan sowieso ten koste van andere begrotingsposten. In elke lidstaat krijg je zo een dubbele boekhouding: de echte, en de Brusselse.

De oproep van von der Leyen past in de tot vervelens toe herhaalde oproepen over de Russische dreiging. Alsof iemand ergens op een knop heeft gedrukt herhalen sinds enige tijd allerlei militaire bevelhebbers en opiniemakers dezelfde boodschap: na Oekraïne laat Putin vast zijn oog vallen op andere landen. Het valt op dat in al die opiniestukken het nooit gaat over het bestaansrecht van Oekraïne of meer algemeen het recht van volkeren op zelfbeschikking. Het gaat om ‘onze veiligheid’. De enige manier om ‘onze veiligheid’ te verzekeren in bewapening. Van andere pistes, zoals het zoeken van een modus vivendi met Moskou is geen sprake. De koers van de NATO wordt zo een selffulfilling prophecy: op naar de volgende oorlog.

 

[1] Zie bv. https://www.politico.eu/article/france-germany-macron-scholz-russia-defense-policy-european-union/


 

 

Een reactie op “Gratis geld voor defensie?”

 1. Een heel correcte samenvatting. Het is inderdaad zo dat over veiligheid en defensie de EU heel wat actiever en vindingrijker is dan initiatieven inzake Sociaal Europa. Indien de EU haar eigen defensie-industrie wil aanmoedigen zal ze er wel rekening mee moeten houden dat het vervoeren van US nucleaire wapens zal moeten gebeuren volgens hun conformiteitsregels. Waarom denkt U dat er F-35 vliegtuigen werden aangekocht en geen Mirages of andere Europese gevechtsvliegtuigen ?
  Toen ik de toespraken van de leiders van de EU-lidstaten aanhoorde over de Russische dreiging dacht ik bij mezelf : ” Daar gaan we weer”, het is een recurrent verschijnsel, die Russische dreiging. Vijftig jaar geleden schreef de Belgische generaal CLOSE het boek met als titel ” L’Europe sans dĂ©fense?: 48 heures qui pourraient changer la face du monde “. Daarin werd geponeerd dat de Russen in huidige stand van zaken (jaren 1970) binnen de 48 uur aan de Rijn zouden staan !
  Opvallend is eveneens de stelling van een hoge functionaris in de Franse Defensie, Pierre CONESA die in zijn boek met als titel ” La fabrication de l’ Ennemi en Democratie” verslag uitbrengt Hoe een Russisch adviseur van Gorbatsjov tijdens de onderhandelingen over de Duitse hereniging aan de US delegatie zei : ” We geven jullie een uiterst giftig geschenk, jullie hebben nu geen vijand meer ” ! En tenslotte laat ik het woord aan Robert Kennedy jr. Democraat en neef van JFK die zijn versie geeft van de oorlog in Ukraine
  https://www.youtube.com/watch?v=zmreQ-K3Oek.

  Mensen hebben een verhaal nodig om hun bestaan te verantwoorden. Vroeger was er de bijbel en de vreze Gods. Nu is de vrije markt (kapitalisme) de bijbel, en Putin de bedreiging. Zo kan de aandacht worden afgewend van de werkelijke problemen. Het is een gemakkelijker verhaal om over de vijand en zijn dreiging te spreken dan naar oplossingen te zoeken !
  Het is gemakkelijker geweren en kanonnen te fabriceren dan te werken aan een gemeenschappelijk EU sociale zekerheidssysteem.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *