Komende evenementen

Israël, kweekbodem voor extremisme

6 november 2023 – In een – overigens ‘modern’ – op apartheid gesteund regime dat de permanente financiële en morele steun van het Westen geniet kan het tot extremen komen die men nauwelijks voor mogelijk houdt. Een Israëlisch minister liet zich onlangs in een interview ontvallen dat een kernbom op Gaza tot de mogelijkheden behoort; de man werd niet ontslagen, maar door Netanyahu voor onbepaalde tijd geschorst.

Extreme standpunten van fundamentalistisch-religieuze zijde liggen eerder in de lijn van de verwachtingen. Maar toch, wat is religie als tientallen Israëlische rabbi’s de regering en het leger verzekeren dat het bombarderen van een hospitaal niet indruist tegen de halacha (religieuze wetgeving)  als er zich vijanden in bevinden; er moet wel vooraf verwittigd worden…

Veel extremer is nog als artsen hetzelfde beweren, niet gebonden nochtans door de halacha maar door de eed van Hippocrates, die evengoed in Israel erkend wordt. Het bericht wordt door serieuze bronnen bevestigd: een hoop vooraanstaande Joodse medici, onder leiding van een groep die zich de “Dokters voor de rechten van de Israëlische soldaten” noemt, schrijft in een gemeenschappelijke verklaring dat hospitalen net zoals elke plaats waar Hamas schuilt of er gebruik van maakt voor terroristische activiteiten een gewettigd doel is voor vernieling.. De Engelse vertaling van de brief (in het Hebreeuws) vindt men hier. (De site Mondoweiss waarnaar hier verwezen wordt is een initiatief van de progressieve joodse journalist Philip Weiss.)

In westerse media moet men ver zoeken om een echo van deze berichten op te vangen; in Newsweek wordt er dan toch wel melding van gemaakt. Maar is dit soort evolutie in Israël dan geen alarmsignaal voor onze eigen nationale en Europese politici dat ze met hun blijvende steun aan het apartheidsregime medeplichtig zijn aan een afschuwelijke menselijke tragedie, die bovendien de wereldvrede bedreigt, een voedingsbodem is voor terroristische reacties, en nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengt? Denkt men werkelijk dat het verbieden van Palestijnse sjaals of de slogan From the River to the Sea het probleem zal oplossen ?? (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *