Komende evenementen

Joschka Fischer wil EU-kernwapens

 

4 december 2023 – De Duitse Grünen zijn in de voorbije decennia geëvolueerd, misschien moeten we zeggen ‘gemetamorfiseerd’,  van een ecologisch bewuste progressieve partij met een grote aanhang in de milieu- en vredesbeweging, tot een voorhoede van het militaristisch denken en handelen in de Europese Unie. Wel werd de partij al vroeg doorkruist door de tegenstelling tussen de eerder op buitenparlementaire actiegerichte ‘Fundis’ en de ‘Realos’ die regeringsdeelname als hét middel zagen om te scoren. De gangmaker van de ‘realisten’ is al die tijd de gewezen studentenleider Joschka Fischer geweest, die in 1998 buitenlandminister werd in de  Bondsregering onder kanselier Schröder. Fischers volle steun voor de illegale oorlog van de NAVO in Kosovo (1999) luidde het begin van het einde in van de Duitse Grünen als politieke steunpilaar voor de vredesbeweging.

Hun huidige deelname aan Scholz’ Ampelkoalition (SPD-Grünen-FDP) toont aan dat de metamorfose van de Grünen nu haar eindstadium heeft bereikt, zodat de partij een voortrekker is geworden van de militarisering van de Europese Unie, een streefdoel waaraan ook de klimaatpolitiek ondergeschikt wordt gemaakt. Onder de ‘groene’ minister voor economie en klimaat Robert Habeck werd het Russisch gas vervangen door het veel vervuilender (en veel duurdere) Amerikaans LNG, waarvoor nieuwe kades worden gebouwd, terwijl hun buitenlandminister Annalena Baerbock het eind van de oorlog in Oekraïne alleen gerealiseerd ziet door het land steeds meer en steeds zwaardere wapens te leveren.

Men zou denken dat de partij hiermee voldoende bewezen heeft zich de westerse canon toegeëigend te hebben en voortaan als volgzame partner in burgerlijke regeringen  en Europese instellingen mag beschouwd worden. Maar de ambities gaan verder. Joschka Fischer, de nu 75-jarige medestichter van de partij en ‘brein’ van de Realo’s, wil niet alleen dat de Europese Unie zich verder bewapent, maar dat ze zich ook voorziet van nucleaire wapens om de Russische agressie te beantwoorden. Dat zei hij in een interview gisteren met het Duitse blad Die Zeit. [1]

Fischer vindt de Britse en Franse kernwapens onvoldoende als afschrikking voor het Kremlin. Er liggen natuurlijk tientallen Amerikaanse kernbommen in Duitsland, Nederland, België en Italië, maar “wat als Trump herverkozen wordt?” vraagt de éminence grise van de Duitse Groenen zich af. Hij vreest dus dat de aloude eis van de vredesbeweging dat die kernwapens uit Europa zouden verwijderd worden, zou kunnen een realiteit worden…

Moet Duitsland zich dan van eigen kernwapens voorzien, vraagt de interviewer. Fischer denkt dat Duitsland zich beter versterkt in conventionele wapens, en staat volop achter de 100 miljard extra  die de regering Scholz aan de Bundeswehr besteedt. Van de opmerking dat daartegen toch wel wat verzet was onder de Grünen maakt hij zich in een paar woorden af: dat was vooral de jeugd, die mag zoiets doen.

Geen Duitse kernwapens dus voor Fischer, maar Europese, een taak voor de Europese Unie. En aangezien de veiligheid van de Duitsers en de Europeanen in het algemeen op het spel staat, mogen overwegingen over budgettair evenwicht of een ‘Schuldenbremse’ (wettelijke begrenzing van de staatsschuld) dit hogere doel niet in de weg staan.

Als toemaatje gaf Fischer nog zijn visie op de oorlog van Israël tegen Gaza. “Als men ziet dat men op de Westelijke Jordaanoever stenen gooit naar Israëlische soldaten die met de modernste wapens uitgerust zijn, heeft men de indruk dat dat oneerlijk is. Maar Israël kan zich geen zwakte veroorloven, anders bestaat het niet meer.” (hm)

 

[1] Achter een paywall; we citeren uit vrij toegankelijke uittreksels uit het interview zoals in Tagesspiegel en Big News Network.

 


 

 

Een reactie op “Joschka Fischer wil EU-kernwapens”

  1. Ja , Herman er is de uitdrukking die zegt : ” Het verstand komt niet voor de jaren ” ! hier gebeurt het omgekeerde ! Zo’n figuur samen de ander oudje die de wereld leiden horen thuis in een ” Woon en Zorg Centrum. Daar kunnen ze dan samen het Liedje van Freek de Jonge zingen : ” Er is leven na de Dood “! Vermits ze daar steevast in geloven met al hun wapen gekletter

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *